FacebookInstagramLinkedInmenu-iconPinicon-playscroll-downsearchTwitterWhatsappYouTube
Menu

Етикетите за гуми на ЕС ви помагат да изберете летни гуми

Намерете гумите, които са най-подходящи за вас

Повече от година новите гуми имат етикет на ЕС, който помага на потребителите да сравнят различните гуми. Много шофьори обаче все още не знаят за етикета. Той прилича на етикетите за енергийна ефективност при битовата техника и трябва да го проучите внимателно, защото ще ви помогне да сравните гумите по отношение на безопасността и икономичността.

Новите гуми имат етикета за гуми на ЕС от ноември 2012 г. Етикетът посочва сцеплението върху мокра настилка, шума при търкаляне и горивната ефективност на гумата.

Сцеплението върху мокра настилка е особено важно при летните пътища във Финландия, затова трябва да му обърнете специално внимание, когато избирате летни гуми. Според класификацията на етикета за гуми на ЕС клас A означава най-доброто сцепление, а клас F – най-лошото.

– Трябва да се има предвид, че етикетът не дава информация за аквапланинга, нито за управляемостта на гумата на мокра настилка. Той взема предвид само спирачния път на мокра настилка – отбелязва Мати Мори, директор „Техническо обслужване на клиенти“ на Nokian Tyres.

Съпротивлението при търкаляне се използва за измерване на горивната ефективност на гумата. Колкото по-добър е класът, толкова по-малко гориво се харчи.

– Висококачествената гума може да ви спести значителни суми за гориво. Например, при автомобил с гуми от клас A разходът на гориво ще е по-нисък с приблизително 0,1 литра на 100 километра в сравнение с шофирането с гуми от клас B – обяснява Мори.

Ако сравним най-добрия и най-лошия клас, годишната икономия на гориво може да достигне приблизително 90 литра.

Етикетът за външния шум при търкаляне показва колко шумна е гумата за хората извън автомобила. С други думи, той не отчита шума в купето на превозното средство. Външният шум при търкаляне се посочва в децибели, използвайки 3 класа. Колкото повече черни ленти има върху стикера, толкова по-силен е външният шум при търкаляне.