Обновяване на Европейския етикет за гуми

Обновяване на Европейския етикет за гуми

Европейският етикет за гуми се обновява тази година, но какво означава това за вас като шофьор? 

Ревизираната версия на етикета за гуми на ЕС влиза в сила от 1 май 2021 г. С нея се въвеждат някои изменения в съдържанието на етикета и в неговото визуално представяне. 

Етикетът за гуми на ЕС е задължителен за всички летнивсесезонни  и зимни гуми без шипове за леки автомобилиSUV и ванове, продавани в ЕС, от 2012 гС трите си критерия за класификация – горивна ефективност, сцепление с влажна пътна настилка и външен шум при търкаляне – той има за цел да улесни водачите и да им даде възможност за информиран избор при закупуване на гумиОбновените етикети имат за цел още повече да улеснят водачите при избора на по-безопасни и по-икономични гуми.

Какво е новото в Европейския етикет за гуми след 1 май 2021 г.?  

Маркировка за сцепление върху сняг и маркировка за сцепление върху лед

TКласовете за сцепление с влажна пътна настилка и за горивна ефективност са обновени

Вече ще се прилага и при гуми за камиони и бусове

Новият етикет включва същите три класификации като преди. Класовете за сцепление с влажна пътна настилка и за горивна ефективност са обновени, така че да приличат на класовете за енергийна ефективност при домакинските уредиПразните класове са отстранениа скалата е от A до E. В допълнениепо друг начин се маркира класа за външен шум при търкаляне  с букви от A до C, а стойността в децибели се обозначава както преди.   

В допълнение към старите критериив новия етикет се въвеждат маркировки за сцепление върху сняг и за сцепление върху ледПри гуми, одобрени за използване в тежки зимни условия, етикетът ще включва маркировка за сцепление върху сняга при гуми, издържали международния тест за сцепление върху лед, етикетът ще включва маркировка за сцепление върху лед 

Новият етикет включва и QR код, при чието сканиране може да се получи повече информация за гумата от EPRELЕвропейския регистър на продуктите за енергийно етикетиране.

Използването на физически етикет върху протектора на гумата вече ще се прилага и при гуми за камиони и бусове, за които досега беше достатъчно етикетът да се указва само в рекламните материали и техническите спецификации. Маркировката за сцепление на лед не се прилага при гумите за камиони и бусове.

Защо се обновява етикетът за гуми?  

Повече безопасност през зимата

Повече безопасност на пътя

По-ниски емисии

Повече безопасност на пътя: Благодарение на новите маркировки за сцепление върху сняг и върху лед за водачите ще е по-лесно да купят по-безопасни гуми за зимните пътища в районите със сурови зимни условия, като например скандинавските страни.   

По-ниски емисии: Обновените етикети имат за цел да помогнат на водачите да изберат гуми с по-добра горивна ефективност, с което ще се снижат емисиите, свързани с пътното движение.

Намерете гумите, които са най-подходящи за вас