Изисквания за зимните гуми в Европа

Изисквания за зимните гуми в Европа

Прочетете за най-важните законодателни изисквания за зимните гуми в Европа.

Отделните страни имат различни изисквания за използването на зимните гуми. В няколко европейски страни, като например Великобритания и Дания, използването на зимните гуми не се регламентира законодателно.

В повечето случаи обаче зимните гуми са задължителни в рамките на определен период или при зимни метеорологични условия. Използването на вериги може да е задължително на определени участъци от пътя или в конкретни райони.

Изисквания за зимните гуми в Европа


При пътуване зад граница през зимата водачите предварително трябва внимателно да изучат изискванията на съответната страна, за да избегнат усложнения, свързани с използването на неподходящи гуми.

Маркировка на гумите

В Европа, в зависимост от страната или ситуацията, можете да използвате зимни гуми с шипове или без шипове, както и всесезонни гуми.

Зимните гуми, с шипове или без шипове, са маркирани със символа „снежинка“ (също известен като 3PMSF или 3-Peak-Mountain-SnowFlake), който постепенно измества досегашната маркировка на зимните гуми (M+S).

Днес маркировката M+S не е достатъчна в някои страни, като например Германия, където законодателството изисква маркиране на зимните гуми със символа „снежинка“. Маркировката M+S постепенно се измества от символа „снежинка“ и в скандинавските страни.

Изисквания за зимните гуми в Европа

Гуми без шипове или гуми с шипове?

Зимните гуми без шипове, създадени за условията на Централна Европа, са идеален избор за по-меките и дъждовни зими на континента. В скандинавските страни зимите са доста по-сурови, а по пътищата може да има много сняг, лед и поледицa. Тук са нужни гуми без шипове, създадени за северните условия. Безопасните вериги без шипове, както за централноевропейските условия, така и за скандинавските страни, се маркират със символа „снежинка“. За да могат клиентите да отличат зимните вериги без шипове за северни условия от тези за Централна Европа, производителите на гуми разработват специална маркировка ICE GRIP за сцеплението на лед.

Зимните гуми с шипове са популярни в скандинавските страни, но са напълно забранени в страни като Германия и Полша. В някои страни колите с шиповани гуми имат ограничение на скоростта, а използването на гуми с шипове трябва да бъде обозначено със знак върху превозното средство.

Маркировка на веригите

В някои европейски страни, на някои пътища, използването на зимни гуми е препоръчителни и дори задължително. В планинските райони на Австрия и Швейцария например може да видите пътни знаци, които показват кога използването на вериги за сняг е задължително. На други места е достатъчно да носите веригите със себе си.

В повечето европейски страни изискването за минимална дълбочина на протектора на зимните гуми е 3 мм. Nokian Tyres препоръчва смяна на зимните гуми при дълбочина на протектора под 4 мм. При по-ниски стойности надеждността на гумите съществено намалява.

Попитайте за зимни гуми, когато наемате кола

Наемането на кола в избраната от вас дестинация може да е подходящо решение, ако не сте планирали да осъществите цялото си пътуване с автомобил. Когато резервирате кола, поискайте такава със зимни гуми. Във всички случаи, собственикът на колата е отговорен за правилното й оборудване за зимните условия.

Открийте гумите, които са най-подходящи за вас

Картата по-долу ще ви информира за използването на зимни гуми в различните страни. Повече информация за изискванията за гумите ще откриете на страниците на местните автомобилни асоциации.

Изисквания за зимните гуми в Европа