Подобряване на експлоатационния живот на гумите

Състоянието на вашите гуми е важно за безопасността на шофиране.

Чрез спазване на тези пет златни правила можете да осигурите оптимален пробег, безопасно функциониране и по-дълъг експлоатационен живот на своите гуми.

1. Проверявайте редовно налягането на гумите. Нееднаквото налягане на гумите влияе на качеството на шофиране на вашия автомобил и причинява неравномерно износване на гумите.

2. Разменяйте местата на гумите между предния и задния мост на всеки 5000 до 10 000 километра (3000 до 6000 мили), тъй като гумите се износват различно в различните позиции. Не забравяйте да проверявате налягането на гумите, когато ги разменяте.

3. Уверявайте се, че монтирате гумите съгласно маркировката за посока на движение отстрани на гумата. Ако гумите са монтирани, без да е съобразена обозначената посока на движение, техните качества при шофиране няма да са оптимални във всички условия.

4. Шофирайте плавно. Внезапното спиране и занасянето встрани скъсяват полезния живот на гумите и това важи особено за гумите с шипове.

5. Проверявайте старите гуми за неравномерно износване, когато сменяте гумите. Правилно монтираните и внимателно управлявани гуми се износват равномерно. Ако гумите ви са неравномерно износени, погрижете се ъглите на шофиране на вашия автомобил да бъдат измерени и оставете монтирането и балансирането на гумите да бъдат извършени в професионален автосервиз.