Не е задължително рекордьорът да е силен атлет

Не е задължително рекордьорът да е силен атлет

Юси Калиониеми казва, че решаването на проблеми и цялостната физическа форма са най-важните неща за него. Той работи систематично и упорито по проекта за световен рекорд.

"Хората често ми казват, че не изглеждам като силен мъж. А аз наистина не съм. Един нормален мъж на средна възраст може да се справи с предизвикателството на световния рекорд, ако вземе предвид всичко и се опита да направи така, че автомобилът да с движи възможно най-гладко. Постепенно преминахме от по-големите задачи към най-малките детайли", казва Юси.

"Постигането на световен рекорд ми дава енергия и задоволство. Чувствам се така, сякаш последното парче от пъзела е поставено на мястото си."
Юси Калиониеми

Той се сблъсква с многобройни препятствия. Резултатът от решаването на проблема обаче е изобретение, което сега е в процес на патентоване. Заедно с приятеля си Юси създава дистанционно управление, което му позволява да върти волана, без присъствие на водач при избутването. В бъдеще това устройство може да се използва например от работници, които извършват ремонт или проверка на превозни средства.

"Постигането на световен рекорд ми дава енергия и задоволство. Чувствам се така, сякаш последното парче от пъзела е поставено на мястото си."

Биография: Юси Калиониеми

– На 47 години, живее със семейството си в град Нокиа.
– Световен рекордьор за "най-бързо избутване на автомобил на разстояние една миля".
– Преди това поставя рекорд за "най-бърз маратон с тежест от 60 фунта (27,2 кг) на гърба": 4 часа, 34 минути и 24 секунди (27,2 kg)“.
– Увеличава мускулната си сила и издръжливост, особено през 2019 г.
– Около 600 км тренинг за избутване на автомобил през 2020 г.

Автомобилът "Röhkö" ("Бръмчо"), използван за рекорда

– Saab 97-X 5,3i Arc.
– Двигател: 5,3 л V8, 304 к.с.
– Тегло: 2 170 кг.
– Над 211 000 км (131 000 мили) изминати километри на километража.
– Работи на биогаз.
– Издава приятен бръмчащ звук при стартиране ("röhkäisy" на фински).