Тестване на гуми в екстремни условия

Nokian Tyres е винаги една стъпка пред настоящето. Непрекъснатото развиване на дейностите по тестването и научаването на нови неща създаде уникални иновации, от които се възползват обикновените шофьори. Интензивното тестване и детайлното познаване на зимните условия и нашите продукти помагат за постигане на крайната цел на разработване на продукта: безопасност.

Наред с програмата за тестване, която се изпълнява при действителни работни условия, разработването на гуми изисква също и значителен брой различни лабораторни тестове, компютърни симулации и изпитателни тестове. Тестването разграничава добрите гуми от най-добрите. За да се постигнат изчерпателни резултати, освен собствените тестови центрове на компанията, тестовете се провеждат и на няколко международни писти.

"Продуктите, които са били внимателно адаптирани за различни приложения и които са преминали стриктни тестове, впечатляват своите потребители и отварят вратата към успеха."
Мати Мори, Nokian Tyres plc, Mениджър „Техническо обслужване на клиенти“

На север от Арктическия кръг, в град Ивало, финландска Лапландия, компанията управлява тестов център с над 700 хектара земя, където екипи по разработване и тестване на продукти и тестови пилоти подлагат гумите на изпитания със задачата да разграничат най-добрите от селекцията добри гуми.

Най-съвременно оборудване, разнообразни тестове и опитен екип с много добри умения се грижат за това всички екстремни ситуации на шофирането в зимни условия да бъдат старателно проучени в Ивало. Изпитването и надвишаването на границите на сцепление на гумите се използва в нашата взискателна дейност по разработване, чиято най-важна цел е безопасността.

В тестовия център в Нокия, който се простира върху област от 30 хектара, Nokian Tyres симулира почти всички ситуации на шофиране по северните пътища.

Високоскоростните гуми също се тестват в чужбина

Гумите, които са проектирани за автомобили с високи скорости и висока производителност, трябва да се тестват също и при подходящите скорости. Тестовият център в Нокия не е достатъчен за тестване на UHP (Ultra High Performance (Ултрависока производителност)) гумите при необходимия диапазон и ниво на детайлност. Във Финландия, поради специфичните сезонни промени времето за тестване на летни гуми е много кратко. Затова е необходимо използването на чуждестранни писти.

За да се постигнат изчерпателни резултати, ние тестваме сцеплението върху мокра настилка, защитата от аквапланинг и маневреността в Идиада, Испания, и Папенбург, Германия, наред с други места. През зимата, тестовете на гуми се извършват в Южна Африка.