Иновации за зелено бъдеще

КЪМ 2030 Г. 50% ОТ СУРОВИНИТЕ, ИЗПОЛЗВАНИ В ГУМИТЕ НА NOKIAN TYRES, ЩЕ БЪДАТ РЕЦИКЛИРАНИ ИЛИ ВЪЗОБНОВЯЕМИ.

Винаги сме си поставяли високи цели.

През 1934 г. ние изобретихме първата зимна гума в света, за да предложим безопасност на хората в тежките условия на суровите скандинавски зими. Оттогава досега нашата цел е едно по-добро бъдеще. Десетилетия наред предлагаме иновативни решения за шофьорите по целия свят и през всички сезони. Стремежът ни към иновациите и любовта ни към нашия северен дом ни вдъхновяват да произвеждаме най-модерните в техническо отношение зимни, летни и всесезонни гуми, без да застрашаваме околната среда.

Вярваме, че можем да допринесем за цялостното благополучие на планетата и всичко живо на нея с всяко едно от нашите действия. Ето защо си поставихме амбициозна цел: към 2030 г. 50% от всички суровини, използвани в нашите гуми, да бъдат рециклирани или възобновяеми.

ДА ДАДЕМ НА СВЕТА ШАНС ДА ШОФИРА ПО-УМНО НЕ САМО ЗА ПО-ДОБРА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ, НО И ЗА ЕДИН ПО-ДОБЪР СВЯТ

НИЕ БЯХМЕ ПЪРВАТА КОМПАНИЯ, ПРОИЗВОДИТЕЛ НА ГУМИ, КОЯТО СИ ПОСТАВИ НАУЧНО ОБОСНОВАНИ ЦЕЛИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ЕМИСИИТЕ НА CO2.

СТРИКТНИ ИЗПИТАНИЯ ЗА ПО-БЕЗОПАСНИ ГУМИ В НАШИТЕ ТЕСТОВИ ЦЕНТРОВЕ В ЛАПЛАНДИЯ И В ИСПАНИЯ.

ИЗПОЛЗВАНЕ НА ВЪЗОБНОВЯЕМИ ЕНЕРГИЙНИ ИЗТОЧНИЦИ В НАШИТЕ ФАБРИКИ И ТЕСТОВИ ЦЕНТРОВЕ.

ОТ 2013 Г. ДОСЕГА СЪПРОТИВЛЕНИЕТО ПРИ ТЪРКАЛЯНЕ Е СНИЖЕНО СРЕДНО С 8,5% = ЕМИСИИТЕ НА 65 000 АВТОМОБИЛА.

NOKIAN TYRES GREEN STEP Е НАЙ-УСТОЙЧИВАТА ГУМА, СЪЗДАВАНА НЯКОГА ОТ НАС

Концептуалната гума Nokian Tyres Green Step е доказателство за нашето желание да се направи шофирането по-устойчиво: 93% от материалите, използвани в тази гума, са рециклирани и възобновяеми.

Използвахме само естествен каучук и предимно възобновяеми масла, пластификатори, смола и спомагателни вещества. Освен това гумата съдържа и други възобновяеми материали, като силициев диоксид от пепел от оризови люспи и кордови влакна. Почти всяка част от гумата Green Step съдържа рециклирани материали, независимо дали става дума за сажди от износени гуми, използвани във вътрешния слой от бутил, или за стомана в стоманените ленти на каркаса и шарката. Концептуалната гума Green Step е резултат от десетилетия иновации и натрупан опит в областта на устойчивото проектиране на гуми.

НОВИЯТ НИ ТЕСТОВ ЦЕНТЪР В ИСПАНИЯ ИЗПОЛЗВА ЕКОЛОГИЧНИ РЕШЕНИЯ

Откритият през 2021 г. тестов център на Nokian Tyres в Испания, известен още като Хака Ринг, е пример за високотехнологично и екологично строителство. На площ от 300 хектара са разположени 10 писти за тестване на бъдещите ни летни, всесезонни и зимни гуми в горещите условия на Южна Европа.

Повече от 1150 слънчеви панела захранват тестовия център. През деня мощността, която те генерират, е достатъчна да осигури цялата енергия, необходима за обичайните тестови дейности. За да пестим енергия, монтирахме бели покриви и бели навеси за паркираните превозни средства. Мокрите тестови писти се заливат по гравитачен метод, при който се изразходва значително по-малко вода, отколкото чрез дъждуване. Водата, която не се изпарява, се възстановява. Като цяло сме в състояние да възстановим над 80% от водата и да я насочим обратно към циркулацията.

При изграждането на центъра в района бяха отсечени по-малко от десет дъба. За да ги заменим, засадихме 60 нови дъба, както и 302 маслинови дръвчета. Бадемовите дървета, които растяха в района, бяха спасени и защитени. Ние също така придобихме 25 хектара земя близо до центъра, съхранихме я в естествен вид и построихме там здрава кула за гнездене за местните птици.

ИСКАТЕ ДА УЗНАЕТЕ ПОВЕЧЕ?
МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ПОВЕЧЕ ЗА НАШАТА ЕКОЛОГИЧНА ДЕЙНОСТ В ОБШИРНИЯ НИ ДОКЛАД ЗА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ.

КЪМ ДОКЛАДА ЗА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ (Английски)

Абонирайте се за нашия бюлетин

Какво трябва да вземете предвид, когато избирате гуми? Защо и как се поддържат гумите? Абонирайте се за нашия бюлетин, за да научите повече за гумите!