Nokian Tyres накратко

Nokian Tyres накратко

Nokian Tyres е най-северният производител на гуми в света, който осигурява сигурно шофиране при всякакви условия. Нашият експертен опит се основава на скандинавските ни корени и ценности. Устойчивата безопасност и екологосъобразност през целия жизнен цикъл на продукта са ключови цели при разработката на нашите гума за леки и товарни автомобили и тежка техника. Концернът ни включва и мрежата Vianor, специализирана в поддръжката на автомобили и услуги свързани с гумите.

През 2022 година дружество Nokian Tyres имаше около 3 300 служители и чист оборот от около 1,7 милиарда евро. Акциите на Nokian Tyres се търгуват на борсата Nasdaq Helsinki.

Търговия

Разработваме и произвеждаме висококачествени гуми за леки и лекотоварни автомобили. Ние сме известни с нашите иновативни зимни гуми, но също така разработваме конкурентноспособни летни и целогодишни гуми. Като един от водещите производители на специални тежкотоварни гуми ние се фокусираме върху такива области, като гуми за машини в горското стопанство, селското стопанство, в терминали и мини. Концернът ни включва и мрежата Vianor, специализирана в поддръжката на автомобили и услуги свързани с гумите.

Пазари

Nokian Tyres е силна марка, особено в скандинавските страни. Централна Европа и Северна Америка са растящи за нас пазари. Нашите иновативни и продукти, висококачествени услуги и силна дистрибуторска мрежа ни помагат да увеличим пазарния си дял в районите на растеж. В дългосрочен план ние искаме да присъстваме на всички основни пазари на зимни гуми.

Производство

Основните продукти се произвеждат в нашите фабрики в Нокия, Финландия, и в Дейтън, САЩ. Някои продукти се произвеждат по договор за предварителна покупка в други заводи, в които нивото на качеството съответства на високите стандарти на Nokian Tyres.

История на Nokian Tyres

Nokian Tyres plc е основана през 1988 г., а историята на компанията започва още през 1898 г., когато е основана Suomen Gummitehdas Oy, или Finnish Rubber Factory.

1898
Основана е компанията Finnish Rubber Works
1934
Първата в света зимна гума, сезонната гума (The Weather tyre)
1995
Nokian Tyres plc пуска акциите си на Хелзинкската фондова борса
2015
Първата в света зимна гума от най-високия клас А за сцепление върху мокра настилка и за горивна ефективност, съгласно етикета за гуми на ЕС
2018
Предшественик на автомобилната индустрия вече 120 години
2020
Стартира производството в третата фабрика на Nokian Tyres в Дейтън, САЩ