Nokian Tyres накратко

Nokian Tyres накратко

Nokian Tyres е най-северният производител на гуми в света, който осигурява сигурно шофиране при всякакви условия. Нашият експертен опит се основава на скандинавските ни корени и ценности. Устойчивата безопасност и екологосъобразност през целия жизнен цикъл на продукта са ключови цели при разработката на нашите гума за леки и товарни автомобили и тежка техника. Концернът ни включва и мрежата Vianor, специализирана в поддръжката на автомобили и услуги свързани с гумите.

През 2019 година дружество Nokian Tyres имаше около 4 700 служители и чист оборот от около 1,6 милиарда евро. Акциите на Nokian Tyres се търгуват на борсата Nasdaq Helsinki.

Търговия

Разработваме и произвеждаме висококачествени гуми за леки и лекотоварни автомобили. Ние сме известни с нашите иновативни зимни гуми, но също така разработваме конкурентноспособни летни и целогодишни гуми. Като един от водещите производители на специални тежкотоварни гуми ние се фокусираме върху такива области, като гуми за машини в горското стопанство, селското стопанство, в терминали и мини. Концернът ни включва и мрежата Vianor, специализирана в поддръжката на автомобили и услуги свързани с гумите.

Пазари

Nokian Tyres е силна марка, особено в скандинавските страни и Русия. Централна Европа и Северна Америка са растящи за нас пазари. Нашите иновативни и продукти, висококачествени услуги и силна дистрибуторска мрежа ни помагат да увеличим пазарния си дял в районите на растеж. В дългосрочен план ние искаме да присъстваме на всички основни пазари на зимни гуми.

Производство

Основните продукти се произвеждат в нашите фабрики в Нокия, Финландия, във Всеволожск, Русия и в Дейтън, САЩ. Някои продукти се произвеждат по договор за предварителна покупка в други заводи, в които нивото на качеството съответства на високите стандарти на Nokian Tyres.

История на Nokian Tyres

Nokian Tyres plc е основана през 1988 г., а историята на компанията започва още през 1898 г., когато е основана Suomen Gummitehdas Oy, или Finnish Rubber Factory.

1898
Основана е компанията Finnish Rubber Works
1934
Първата в света зимна гума, сезонната гума (The Weather tyre)
1995
Nokian Tyres plc пуска акциите си на Хелзинкската фондова борса
2005
Втората фабрика на Nokian Tyres започва производство във Всеволожск, Русия
2015
Първата в света зимна гума от най-високия клас А за сцепление върху мокра настилка и за горивна ефективност, съгласно етикета за гуми на ЕС
2017
Ново поколение гуми с шипове – Nokian Hakkapeliitta 9 и Nokian Hakkapeliitta 9 SUV
2018
Предшественик на автомобилната индустрия вече 120 години
2020
Стартира производството в третата фабрика на Nokian Tyres в Дейтън, САЩ
2021
Започват тестовете в тестовия център на Nokian Tyres в Испания
2021
Следващо поколение безопасност - новата гума с шипове Nokian Hakkapeliitta 10