FacebookInstagrammenu-iconicon-playscroll-downsearchTwitterYouTube
Menu

Nokian Tyres накратко

Nokian Tyres е най-северният производител на гуми в света, който осигурява сигурно шофиране при всякакви условия. Нашият експертен опит се основава на скандинавските ни корени и ценности. Устойчивата безопасност и екологосъобразност през целия жизнен цикъл на продукта са ключови цели при разработката на нашите гума за леки и товарни автомобили и тежка техника. Концернът ни включва и мрежата Vianor, специализирана в поддръжката на автомобили и услуги свързани с гумите.

През 2017 година дружество Nokian Tyres имаше около 4 600 служители и чист оборот от около 1,6 милиарда евро. Акциите на Nokian Tyres се търгуват на борсата Nasdaq Helsinki.

Търговия

Разработваме и произвеждаме висококачествени гуми за леки и лекотоварни автомобили. Ние сме известни с нашите иновативни зимни гуми, но също така разработваме конкурентноспособни летни и целогодишни гуми. Като един от водещите производители на специални тежкотоварни гуми ние се фокусираме върху такива области, като гуми за машини в горското стопанство, селското стопанство, в терминали и мини. Концернът ни включва и мрежата Vianor, специализирана в поддръжката на автомобили и услуги свързани с гумите.

  • Гуми за леки автомобили
  • Гуми за товарни автомобили
  • Vianor

Net sales by market areas

Пазари

Nokian Tyres е силна марка, особено в скандинавските страни и Русия. Централна Европа и Северна Америка са растящи за нас пазари. Нашите иновативни и продукти, висококачествени услуги и силна дистрибуторска мрежа ни помагат да увеличим пазарния си дял в районите на растеж. В дългосрочен план ние искаме да присъстваме на всички основни пазари на зимни гуми.

Производство

Основните продукти се произвеждат в нашите фабрики в Нокия, Финландия и във Всеволожск, Русия. Някои продукти се произвеждат от производители на договор за предварителна покупка в заводи, в които нивото на качеството съответства на високите стандарти на Nokian Tyres.

От самото началото Nokian Tyres нарича Севера свой дом

Nokian Tyres plc е основана през 1988 г., а историята на компанията започва още през 1898 г., когато е основана Suomen Gummitehdas Oy, или Finnish Rubber Factory.

История на Nokian Tyres

1898

Основана е компанията Finnish Rubber Works

1934

Първата в света зимна гума, сезонната гума (The Weather tyre)

1995

Nokian Tyres plc пуска акциите си на Хелзинкската фондова борса

2005

Втората фабрика на Nokian Tyres започва производство във Всеволожск, Русия

2015

Първата в света зимна гума от най-високия клас А за сцепление върху мокра настилка и за горивна ефективност, съгласно етикета за гуми на ЕС

2017

Ново поколение гуми с шипове – Nokian Hakkapeliitta 9 и Nokian Hakkapeliitta 9 SUV