FacebookInstagrammenu-iconicon-playscroll-downsearchTwitterYouTube
Menu

Основи

Nokian Tyres е най-северно разположеният производител на гуми в света. Компанията допринася и се грижи за безопасното шофиране в тежки условия. Ние сме единственият производител на гуми, който се фокусира върху продукти за тежки условия и взискателни клиенти. Иновативните гуми за леки автомобили, камиони и тежки машини се предлагат предимно в райони, където има сняг, гори и трудни условия за шофиране заради смяната на сезоните. Ние разработване нашите продукти с цел дългосрочна безопасност и грижа за околната среда през целия жизнен цикъл на продукта.

През 2017 г. Nokian Tyres има около 4600 служители и нетни продажби около 1,6 милиарда евро. Акциите на Nokian Tyres се търгуват на NASDAQ Helsinki. 

Бизнес звена

Иновативните гуми за леки автомобили, камиони и тежки машини се предлагат предимно в райони, където има сняг, гори и трудни условия за шофиране заради смяната на сезоните. Групата Nokian Tyres включва търговската верига за гуми Vianor, която търгува на едро и на дребно в основните пазари на Nokian Tyres.

  • Гуми за леки автомобили
  • Гуми за тежкотоварни автомобили
  • Vianor

Net sales by market areas

Пазарни области

Ние сме единственият производител на гуми в света, който се фокусира върху потребителски нужди и продукти, специфични за северните условия. Ние продаваме своите продукти в региони, където има сняг, гори и трудни условия на шофиране поради смяната на сезоните.

Производство

Основните продукти се произвеждат в нашите фабрики в Нокия, Финландия и във Всеволожск, Русия. Някои продукти се произвеждат от производители на договор за предварителна покупка в заводи, в които нивото на качеството съответства на високите стандарти на Nokian Tyres.

От самото началото Nokian Tyres нарича Севера свой дом

Nokian Tyres plc е основана през 1988 г., а историята на компанията започва още през 1898 г., когато е основана Suomen Gummitehdas Oy, или Finnish Rubber Factory.

История на Nokian Tyres

1898

Основана е компанията Finnish Rubber Works

1934

Първата в света зимна гума, сезонната гума (The Weather tyre)

1995

Nokian Tyres plc пуска акциите си на Хелзинкската фондова борса

2005

Втората фабрика на Nokian Tyres започва производство във Всеволожск, Русия

2015

Първата в света зимна гума от най-високия клас А за сцепление върху мокра настилка и за горивна ефективност, съгласно етикета за гуми на ЕС

2017

Ново поколение гуми с шипове – Nokian Hakkapeliitta 9 и Nokian Hakkapeliitta 9 SUV