Безкомпромисно тестване и типична на Севера отдаденост

Гумите като продукт налагат необходимостта от изненадващо много технически познания и опит, тъй като имат множество компоненти и подлежат на строги изисквания. Те са активни фактори за безопасност при превозните средства, осигурявайки единствения контакт със земята. Финландците по природа познават снега, леда, кишата и капризните зимни условия. Това обаче не гарантира магическа формула за решения за зимни гуми. Необходими са също и технически умения, опит, систематичен подход, твърда решителност, много работа и капка скандинавска лудост.

Основната задача на изследователската и развойна дейност е да поддържа статуса на компанията като производител на най-добрите в света зимни гуми и горски гуми. Основният принцип на изследователската и развойната дейност е един и същ от 80 години насам: разработване на гуми за клиенти, които шофират в условия на северен климат и изискват безопасност и издръжливост от своите гуми при всякакви обстоятелства.

Разработването се базира на принципа на устойчивата безопасност, което означава, че свойствата за безопасност на гумата трябва да останат незасегнати дори когато гумата се износи.

Безопасността се подобрява чрез технически иновации

Наред с безопасността и икономичността, компанията държи също и на усъвършенстваните функции и оригиналността на своите продукти. Процесите на създаване на иновации имат за цел рентабилност и комерсиализиране на нови идеи.

Концепцията Nokian Eco Stud 8, изпомпващите канали, технологиите Nokian Cryo Crystal, Silent Groove Design и индикаторът за безопасно шофиране (DSI) са само малък брой примери за иновациите, които подобряват безопасността и комфорта. Най-новите резултати от нашите интензивни разработки на продукти, Nokian Hakkapeliitta 8, Nokian Hakkapeliitta R2 и Nokian WR G3 SUV, са олицетворение на най-добрите познания в индустрията за производство на гуми. Това проличава също и в множеството нови иновации.

Ясно фокусираното специализиране определя посоката на изследователската и развойната дейност

Разработването на гуми изисква прецизно фокусирано планиране. Различните пазарни области се нуждаят от свои специфични персонализирани продукти. Екипът по изследователска и развойна дейност следи отблизо тенденциите и промените в потребителските и пазарните нужди.

Подобрената производителност на автомобилите увеличи нуждата от нископрофилни, високоскоростни гуми за леки автомобили и Nokian Tyres пусна на пазара разнообразие от нови продукти в този сегмент. Гумите за SUV (Sport Utility Vehicle) автомобили са разрастваща се продуктова група. В сектора на гумите за тежкотоварни автомобили специално внимание се отделя на радиалните специални гуми. При разработката на материали за възстановяване на протектора се използва богатият набор от ноу-хау и опит на Nokian Tyres в технологиите за гуми.

Безопасността се подобрява чрез технически иновации

Продуктовата гама, адаптирана за разнообразни пазари, бързо се обновява: делът на новите продукти е най-малко една четвърт от годишния оборот. Над половината от нашите ресурси за разработване на продукти се използват за тестване на продукти. Компанията тества в автентични условия в Ивало, финландска Лапландия. На север от Арктическия кръг компанията разработва гуми, които имат оптимални резултати от тестовете и на които потребителите по целия свят могат да разчитат. Добрата зимна гума е логична и предсказуема при всякакви условия. Разработването на изцяло нова гума за лек автомобил отнема 2 – 4 години.