Леко и интелигентно търкалящи се гуми

Нов рекорд за избутване на автомобила

Зимните гуми Nokian Hakkapeliitta R3 с изключително ниско съпротивление при търкаляне бяха ключов елемент от върховното представяне.

Гледайте видеото

Във Финландия беше поставен нов световен рекорд на Гинес за най-бързо избутване на автомобил на разстояние една миля. Рекордът е поставен от Юси Калиониеми, който казва, че това не е тест за груба сила, а един голям пъзел, в който всичко трябва да си дойде на мястото: човешкият фактор, автомобилът и гумите. Това взаимодействие имаше за цел да повиши осведомеността по важни теми, свързани с физическите упражнения и физическото и душевно благополучие, както и да насърчи хората да опитват нови неща и по този начин да се развиват. Резултатът е феноменален: когато Юси избута автомобила на разстояние от една миля (1609,34 метра), часовникът показа невероятните 13 минути и 26 секунди. С това предишният рекорд беше подобрен с около две минути! Повече информация за световния рекорд ›

Гледайте видеото за световния рекорд Гледайте видеото - Как беше поставен световният рекорд

Рекордът бе поставен от динамичен дует: 47-годишният Юси и неговият автомобил "Röhkö", модел 2006 г.

47-годишният компютърен специалист Юси Калиониеми казва, че при бутането на автомобила ключово е взаимодействието на умения, а не използването на груба сила. Мотивиран от решаването на проблеми, той направи всичко възможно, за да осигури възможно най-гладко придвижване на автомобила. Той искаше например гуми с възможно най-ниско съпротивление при търкаляне, точно определено налягане в гумите и поддържане на систематичен подход към тренировката. За своя опит за рекорд той използва собствения си автомобил - Saab от 2006 г., който тежи 2,1 тона и който той нарича с обич "Röhkö" ("Бръмчо"). Всичките му автомобили винаги са имали прякор, а Röhkö при стартиране издава приятен бръмчащ звук (на фински: "röhkäisy").

Nokian Hakkapeliitta R3 е идеалната комбинация от безопасност, екологичност и комфорт при пътуване

"Зимната гума без шипове Nokian Hakkapeliitta R3 SUV е идеалният избор за шофьорите, които предпочитат интелигентно и екологично шофиране. Съпротивлението при търкаляне на гумата оказва значително влияние върху това колко леко, икономично и екологично ще се движи автомобилът. Използването на гуми с ниско съпротивление при търкаляне може да спести до 0,5 литра гориво на 100 километра или да увеличи значително пробега на електрическите превозни средства. Същевременно това намалява емисиите на CO2. Ако например всички шофьори във Финландия, Швеция и Норвегия използват гуми Nokian Hakkapeliitta R3 през целия експлоатационен живот на продукта, те ще спестят 297 милиона литра гориво, което се равнява на 8 700 цистерни, и ще намалят емисиите на CO2 със 710 000 тона.

Мати Мори, експерт от Nokian Tyres, даде на Юси съвети за успех в опита за рекорд и сподели полезни съвети за всички шофьори. Гледайте видеото!

Дългосрочната работа доведе до балансирано върховно представяне

Когато бутате автомобила, трябва да намалите съпротивлението му, да регулирате упражняваната сила и да пестите мускулна енергия. Колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-малко енергия изразходват гумите за въртене и толкова по-плавно се движи автомобилът напред. Мускулното напрежение на Юси остана на разумно ниво, изпълнението му беше балансирано и не предизвикваше прекомерна мускулна умора. Юси регулираше силата си по идеален начин, тъй като при бутането на автомобила упражняваше само 35-40% от максималната измерена сила върху мускулите си. Максималната му сърдечна честота по време на упражненията беше много ниска - само 164 удара в минута, въпреки че максималната му скорост достига 10,4 км/ч. По време на опита за рекорд бяха използвани интелигентно облекло на Myontec Oy и електроника на Polar Electro Oy за наблюдение на резултатите.

Решимостта да се подобрите ви тласка все по-напред и по-напред

Идеята за избутване на автомобил се ражда през 2019 г., когато Юси рехабилитира болния си гръб. Когато му омръзнало да избутва тежки кутии във фитнеса, той решил да започне да избутва автомобил. Nokian Tyres, компания, известна с качествените си гуми, се оказа идеалният партньор за Юси, тъй като гумите изиграват ключова роля за успеха на неговия опит за рекорд. Юси и Nokian Tyres споделят и един и същ ангажимент. Страстта на компанията към разработването на гуми е подобна на страстта на Юси към тренинга, а продуктите се тестват до краен предел при всякакви условия.

Гледайте видеоклип за тренинга на Юси

Разгледайте снимки на световния рекорд