пт ноември 13 11:29 2020 в категориите Новини за продукта, Hовини за компания

Nokian Tyres направи световен рекорд възможен: Избутването на автомобил е въпрос на умения, а не на груба сила

Във Финландия беше поставен нов световен рекорд на Гинес за най-бързо избутване на автомобил. Рекордът беше поставен от Юси Калионеми, който твърди, че това не е било тест за груба сила, а по-скоро е представлявало един огромен пъзел. Ключова част в подредбата му са били зимните гуми Nokian Hakkapeliitta R3 SUV и тяхното изключително леко съпротивление при търкаляне.

13 минути и 26 секунди. Толкова е било нужно на Юси Калионеми, от град Нокия, Финландия, да избута автомобил, тежащ 2,100 килограма, в разстояние на една миля (или точно 1,609.34 метра), и да може да претендира за световния рекорд. Този резултат подобрява предишния с почти две минути. Гинес официално потвърдиха рекорда за „Най-бързо време за избутване на автомобил за една миля“.

Рекордът беше поставен в събота, 24 октомври 2020, на тестовата писта на Nokian Tyres в Нокия. За постижението, Калионеми използвал собствения си автомобил, Saab от 2006 г., наричан на галено “Röhkö”. Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“ в Nokian Tyres, е седял на шофьорското място.

 „Хората често ми казват, че не изглеждам като стронгмен – и аз не съм. Това предизвикателство е по-скоро сравнимо с бягане на средни разстояния, отколкото с демонстрация на груба сила. Има два начина да се постигне мощността, която ви е нужна: или да увеличите собствената си сила, или да намалите съпротивлението.“, казва Калионеми.

Когато бутате кола, важната част е да преодолеете съпротивлението при търкаляне, така че колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне на гумите Ви, толкова по леко се движи колата. Съпротивлението при търкаляне се отнася до енергията изразходвана от деформацията на гумите по време на контакта с пътя. Това е също така важна характеристика за обикновените шофьори на автомобили. Гума с ниско съпротивление при търкаляне е по-екологичен и по-икономичен избор.

„Дори и по-стари коли се движат леко, когато са екипирани с безопасни и комфортни първокласни зимни гуми без шипове като Nokian Hakkapeliitta R3 SUV. При условие, че налягането в гумите е проверено, използването на гуми с ниско съпротивление при търкаляне може да спести до 0.5 литра гориво на 100 км или устойчиво да удължи пробега на електрически автомобил дори и през зимата. В същото време спомагате за опазване на околната среда благодарение на по-ниските нива на емисиите от въглероден диоксид (CO2).“, казва Мори.

Добро физическо здраве и решаване на проблеми

Идеята за бутане на кола се появила случайно. Юси Калионеми страдал от болки в гърба и започнал рехабилитационна терапия, изтласквайки тежка кутия във фитнеса. В даден момент започнал да мисли за това какво друго може да прави и в търсенето си попаднал на идеята за бутане на кола на сайта на Гинес.

Калионеми казва, че не го интересува особено това дали завършва първи или последен в дадено състезание. Той по-скоро се интересува от решаването на проблеми и подреждането на общата картина. Проектът дори довел до изобретение, което има заявка за патент. Заедно с негов приятел, Калионеми създал дистанционно управление, който му позволява сам да завърта волана по време на тренировките, без да е нужен шофьор.

 “Ако това упражнение беше само за груба сила, аз нямаше да имам енергията да продължа с проекта. Мотивацията ми се гради върху намирането на нови проблеми за разрешаване. Когато предизвиквате възможностите си до екстремни граници, има значение ако можете да направите товара с един или два процента по-лек.”, казва Калионеми.

„Работим много систематично и упорито. Преместихме вниманието си от големите блокове към по-малките детайли. Нормален мъж на средна възраст може да се пробва да подобри световен рекорд, ако вземе предвид всички фактори, и ако се опита да направи така, че колата да се движи възможно най-леко.“

Обединени от желанието за развитие

Калионеми тренирал в тестовата писта на Nokian Tyres в град Нокия, Финландия, където се намира централата на първокласния производител на гуми. Претендентът за световния рекорд и компанията са обединени от сходните си нагласи.

 „Нашата страст към разработването на гуми е подобна на страстта на Юси към тренировките. Ние изпитваме продуктите си в екстремни условия. Благосъстоянието на хората също е много важно за нас. Тялото и духът е нужно да бъдат в баланс, за да продължаваме да усъвършенстваме скандинавското ни ноу-хау и креативност, благодарение на които създаваме най-безопасните и екологични гуми на света. Това носи спокойствие за всички нас.“, казва Мати Мори от Nokian Tyres.

Разнообразни данни в записа от изпитанието

По време на изпълнението на рекорда били използвани и записвани множество данни, тъй като в проекта участвали и Myontec Oy, които специализират в смарт екипировка и мониторинг на мускулатурата, а също така и компанията за спортна електроника Polar Electro Oy.

 „Юси използвал монитор на Polar за тренировките си, и се свърза с нас с предложение да измерим опитът му за рекорд. Не се поколебахме да се включим, тъй като рекордът е базиран на солидна основа благодарение на добрата, разнообразна подготовка. През годините, продуктите на Polar са използвани в космоса, а също така и в състезания от Формула 1, така че измерването на световен рекорд звучеше като страхотно следващо предизвикателство за нас. По време на изпълнението, Юси следваше плана си стриктно и не стартира трудно. Данните, получени от мултисензорнaта екипировка измерваща представянето му бяха изпратени в реално време до back-end услугата ни, използвайки най-новите разработки на радио технологии за Интернет на нещата (IoT).“, казва Вилле Юронен, smart coaching мениджър в Polar.

Максималният пулс по време на изпълнението е бил много нисък, само 164 удара в минута, въпреки че скоростта постепенно се увеличила през първите 100 метра и достигнала 10.4 км/ч. Мускулната активност е била приблизително 41% от измерената максимална стойност. Около средата на изпитанието, Юси е използвал 35% от мускулната си сила.

„Нивото на активност е било по-високо от лявата страна, от предната и задната страна на седалищните мускули, а това е така от една страна поради добър мускулен баланс, и от друга поради кръглата форма на пистата. Мускулното натоварване остава умерено, което позволява стабилно представяне и предпазва от прекомерна мускулна умора. Подготовката на Юси е много успешна. Неговият контрол на силата е възхитителен по време на поставянето на рекорда, тъй като той избутваше колата използвайки едва 35-40% от максималния си капацитет.“, твърди експертът от Myontec Хайди Ярске.

 „Успехът ми носи заряд от енергия и радост. Чувствам, че последното парче от пъзела е попаднало на мястото си.“, споделя Калионеми.

Факти за Юси Калионеми

 • На 47 години, живее в град Нокия със семейството си
 • Носител на световния рекорд за „Най-бързо време за избутване на автомобил за една миля“
 • Преди това е поставил рекорд за „Най-бързо избяган маратон носейки 27.2 килограмов товар (60 фунта) на гръб“: 4ч, 34 минути и 24 секунди
 • Увеличил е мускулната си сила и издръжливостта си особено през 2019
 • Около 600 км тренировки на бутона на кола през 2020 г.
 • Изобретил е дистанционно управление за тренировки, със заявка за патент

Факти за “Röhkö”, автомобилът, с който е поставен рекордът

 • Saab 97-X 5.3i Arc
 • Двигател: 5.3 л. V8, 304 к.с.
 • Тегло: 2,170 кг
 • Повече от 211,000 км на километража
 • Върви на газ
 • Издава приятно стенене, подобно на оригване при запалване (“röhkäisy” на финландски)

Факти за зимната гума Nokian Hakkapeliitta R3 SUV

 • Скандинавска зимна гума без шипове, носител на множество награди
 • Перфектна комбинация от безопасност и комфортно шофиране във всякакви зимни условия
 • Биологични частици Cryo Crystal 3 добавени в каучуковото съединение
 • Снежни нокти“ между блоковете на протектора за увеличение на сцеплението
 • Намалява разхода на гориво и увеличава пробега на електрически автомобили
 • Първи избор за екологично шофиране
 • Размер използван при поставяне на рекорда: 255/55 R18

 

Научете повече:

Нов световен рекорд за най-бързо време за избутване на автомобил за една миля

Снимки и видео

За повече информация:

Борис Василев, Action Global Communications Bulgaria
0885 619 680; офис: 9803018; 9803076;
[email protected]

Росица Донкова, Action Global Communications Bulgaria
0888 343 661; офис: 9803018; 9803076;
[email protected]