вт юни 11 02:36 2019 в категориите Новини за продукта, Hовини за компания,

Гумите ви могат да помогнат за намаляване на емисиите на въглероден диоксид – Nokian Tyres разработва по-екологични гуми

Собствениците на автомобили могат да взимат повече екологично-отговорни решения отколкото вероятно осъзнават. Един начин е да изберат гуми с по-ниско съпротивление при търкаляне: това ще спести гориво и ще намали емисиите на въглероден диоксид (CO2). Nokian Tyres работи усилено, за да направи автомобилните гуми по-природосъобразни: съпротивлението при търкаляне на новите гуми е намалено с 8% в сравнение с произвежданите през 2013 г.

 “Намаляването на съпротивлението при търкаляне с 8% се равнява на изгорелите газове от 65 000 автомобила.“, казва Теппо Хуовила, вицепрезидент „Качество и устойчиво развитие“ на Nokian Tyres.

Съпротивлението при търкаляне се отнася за енергията, която се изразходва при шофиране, докато гумата се движи. Колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-малко енергия се губи и по-малко гориво е нужно. По-добрата енергийна ефективност влияе положително на околната среда и въглеродния отпечатък на водача чрез намаляване на емисиите на CO2. За електрическите автомобили по-ниското съпротивление при търкаляне означава и по-дълъг пробег.

Например, ако всички леки автомобили във Финландия, Швеция и Норвегия използват гумите с ниско съпротивление при търкаляне Nokian Hakkapeliitta R3 през целия жизнен цикъл на продукта, вместо други премиум зимни гуми, ползите за околната среда ще бъдат забележителни. Икономията на гориво ще бъде почти 300 милиона литра, а емисиите на въглероден диоксид ще намалеят с около 710 000 тона.*

В Европейския съюз (ЕС) трафикът на превозни средства се оценява като причина за 24% от емисиите на парникови газове. Целта е до 2020 г. емисиите на парникови газове да бъдат намалени с 20% в сравнение с нивата от 1990 г. По-строгите цели, определени от ЕС, ще се прилагат от 2021 г. нататък.

Производителите на премиум гуми като Nokian Tyres активно работят за намаляване на съпротивлението при търкаляне, като разработват усъвършенствани каучукови съединения и въвеждат иновативни дизайни на протектора и конструкции на гумите.

 „Нашите инженери работят усилено, за да поддържат добрите резултати: нашата цел е да намалим съпротивлението при всяко ново поколение гуми, без да правим компромис с безопасността.“, посочва Хуовила.

Спестете гориво и опазвайте околната среда

Над 90% от гумите на Nokian Tyres се нареждат в най-добрите категории на съпротивление при търкаляне: A, B или C. За да се даде перспектива: най-разпространеният етикет на гумите за леки автомобили на пазара е в категория E (според анализ на ETRMA, октомври 2018 г.). Разликата е огромна, както за собственика на колата, така и за околната среда. Например лятна гума от категория A, която има правилно налягане, може да спести до 0,5 литра гориво на 100 километра в сравнение с гуми с най-ниска ефективност.

От години основен подход в бизнеса на Nokian Tyres е устойчивостта. В годишника за устойчивост на RobecoSAM за 2019 г. компанията бе отличена със Silver Class. Въпреки че над 85% от въглеродния отпечатък на автомобилната гума идва от начина, по който се използва, Nokian Tyres продължава да работи за намаляване на въздействието на този продукт върху околната среда през целия му жизнен цикъл.

Затова от финландската компания са горди със своите постижения:

РЕЦИКЛИРАНЕ

100% от отпадъците за 2018 г. във фабриката в град Нокия, Финладния са рециклирани. Почти 100% от употребяваните гуми се рециклират в скандинавските страни и около 95% в останалите части на Европа.

СПЕСТЯВАНЕ НА ЕНЕРГИЯ

Инсталирането на нов скрубер в енергийния завод в Нокия, Финландия, който осигурява топла вода и пара, вече е спестил 185 товарни камиона с гориво.

ВЪЗОБНОВЯЕМА ЕНЕРГИЯ

Във фабрика и централния офис в Нокия, Финландия около 47% от цялата използвана енергия се произвежда от възобновяеми енергийни източници. Инсталирани са слънчеви панели и в склада във Върмонт, САЩ.

УСТОЙЧИВИ СУРОВИНИ

Nokian Tyres се присъедини към Глобалната платформа за устойчив естествен каучук (Global Platform for Sustainable Natural Rubber, GPSNR) през март 2019 г. Организацията ще работи за подобряване на спазването на правата на човека, за предотвратяване на незаконно изземване на земни площи, за опазване на биологичното разнообразие и водните ресурси, за подобряване на добивите и за увеличаване на прозрачността и проследимостта по веригата за доставки.

ПОДОБРЕНИЯ В ПРАВАТА НА ТРУДА

Одитите за устойчивост на Nokian Tyres направени в Малайзия и Индонезия показаха подобрения в трудовите права през 2018 г. в сравнение със слабите места, изтъкнати в предишни одити. Работниците се възползват от умерени работни смени, имат определени със закон почивни дни и машини за вода, както и обучение за техните права.

*Изчисленията се базират на сравнение на съпротивлението при търкаляне на Nokian Hakkapeliitta R3 със съпротивлението при търкаляне на други премиум зимни гуми. Ключовите предположения, използвани при изчисленията, са следните: брой на леките автомобили във Финландия - 2.6 милиона, средногодишен пробег във Финландия - 14 400 км и среден годишен разход на гориво във Финландия - 6.7 л / 100 км. Пробегът със зимни гуми се оценява на 45% от общия пробег за годината. Обществените разходи за емисиите на въглероден диоксид са изчислени с приблизителна цена от 40 евро за един тон емисии на CO2, което е в съответствие с разходите, използвани от Финландската Агенция по Транспорта, Норвежката Публична Администрация за Пътищата и Агенцията за Опазване на Околната Среда на САЩ.

Източник: Оценка, базирана на методологията на KPMG True Value.

 

От тук можете да изтеглите инфографика и други снимки: https://nokiantyres.studio.crasman.fi/bank/public_press_room/launch_material_for_press_events/sustainability_photos

 

За контакт:

Борис Василев, Action Global Communications Bulgaria

0885 619 680; офис: 9803018; 9803076; [email protected]

Росица Донкова, Action Global Communications Bulgaria

0888 343 661; офис: 9803018; 9803076; [email protected]

Nokian Tyres Plc: Teemu Sainio, Communications Manager - tel. +358 10401 7296

[email protected]

Twitter I YouTube I Facebook I LinkedIn I Instagram

 

 

За Nokian Tyres

Nokian Tyres разработва и произвежда първокласни гуми за хората, които ценят безопасността и устойчивостта. Вдъхновени от нашето скандинавско наследство, ние създаваме иновативни продукти за леки автомобили, камиони и тежки машини, които ви дават спокойствие при всякакви условия на шофиране. Нашата верига Vianor осигурява сервизни услуги за гуми и автомобили. През 2018 г. нетните продажби на компанията възлизат на 1,6 милиарда евро, а работните места – на около 4 800. Nokian Tyres е в списъка на Nasdaq Хелзинки. За допълнителна информация: www.nokiantyres.com