чт юли 4 11:00 2019 в категорията Hовини за компания

Nokian Tyres изгражда високоскоростна овална писта сред испанските полета - новият тестови център се движи по график

Новият тестови център на Nokian Tyres в Испания ще позволява целогодишно тестване на летни, всесезонни и зимни гуми, а пистите ще бъдат готови през 2020 г. Общата инвестиция се оценява на 60 милиона евро.

Там където някога е имало жълтеникава линия от многобройни малки полета, сега се открива впечатляваща гледка към различните тестови писти. Въпреки силните валежи след Великден, строителните работи по новия тестови център на Nokian Tyres в Испания продължават по график.

Може би най-впечатляваща е овалната писта с наклонени завои. Тя е над 7 километра дълга и започва да придобива форма, докато екип от Германия, специализиран в изграждането на наклонени завои на овални писти, работи върху топографията и горните слоеве на извивките на пистата.

Обектът с площ от 300 хектара се намира в Санта Крус де ла Сарса, малък град на около час път с кола южно от испанската столица Мадрид.

 „Тестовият център в Испания е най-голямата единична инвестиция свързана с тестване, която компанията е правила през цялата си история. Центърът ще подобри шансовете ни да произвеждаме съвместими продукти за пазарите в растеж, съобразно стратегия ни. Той също така ще подкрепи работата ни по отношение на научноизследователската и развойна дейност за всички наши продукти.“ казва Юха Пирхонен, вицепрезидент „Технологии“ в Nokian Tyres

Основният фокус е върху летните и всесезонните гуми, както и гумите с високоскоростен индекс; има особено голямо търсене за този тип продукти в развиващите се пазари на Nokian Tyres в Централна и Източна Европа, а също и в Северна Америка, където компанията скоро ще открие нова фабрика. Друга област, върху която ще се фокусира тестовият център е разработване на целогодишните свойства за безопасност на всеки продукт.

Тестването е съществена част от разработването на безопасни гуми

По-голямата част от подготвителните работи за над 10 тестови писти на новия тестови център вече са завършени: горните слоеве на почвата са отстранени и машините са отворили работните площадки за пистите. Следващата фаза е внимателно полагане на слоеве асфалт, които ще бъдат завършени през 2020 година за повечето трасета.

Строителните работи на овалната писта са най-напреднали: изграждането на южната крива и наземните работи са готови. Следва деликатната работа по поставяне на профили и полагане на първите слоеве асфалт. След като бъде завършена, овалната писта ще позволява да се тестват гуми със скорост до 300 км/ч.

Новата локация за тестове ще бъде трета подред за Nokian Tyres. Тя допълва вече съществуващата мрежа за тестове на гуми на компанията, която се състои от 700-хектаровия тестови център в Ивало, Финландия за тестване на зимни гуми, който се намира в близост до финландската централа в град Нокия.

Устойчив подход: проучване на нови екологично чисти суровини

Една от областите за развитие на Nokian Tyres е използването на растението гуаюла, потенциална суровина за производство на гуми. Nokian Tyres работи за култивирането и изучаването му, съвместно с местни университети и партньори, като възможен източник на висококачествен естествен каучук. Плантацията се управлява от местни фермери.

Компанията също така е запазила 25 хектара земя за опазване на околната среда. Тя включва изграждане на места за гнездене на ястреби и сови, както и изграждане на места за водопой на птиците, които ще бъдат наблюдавани в продължение на 3 години. Също така ще бъдат засадени дъбове и други растителни видове.

 

Линк към видеото: https://youtu.be/RKqOs72aus0 

 

За контакт:

Борис Василев, Action Global Communications Bulgaria
0885 619 680; офис: 9803018; 9803076; [email protected]

Росица Донкова, Action Global Communications Bulgaria
0888 343 661; офис: 9803018; 9803076; [email protected]

 

За Nokian Tyres

Nokian Tyres разработва и произвежда първокласни гуми за хората, които ценят безопасността и устойчивостта. Вдъхновени от нашето скандинавско наследство, ние създаваме иновативни продукти за леки автомобили, камиони и тежки машини, които ви дават спокойствие при всякакви условия на шофиране. Нашата верига Vianor осигурява сервизни услуги за гуми и автомобили. През 2018 г. нетните продажби на компанията възлизат на 1,6 милиарда евро, а работните места – на около 4 800. Nokian Tyres е в списъка на Nasdaq Хелзинки. За допълнителна информация: www.nokiantyres.com