вт август 6 01:07 2019 в категорията Hовини за компания

Шофиране по време на летните отпуски: „Магистралите не винаги са най-добрият избор“

Почивките са забавни. За много от нас, почивките са свързани и с шофиране до спокойствието и тишината на някоя лятна вила, посещение до някой близък град или до морето, или дори предприемане на пътуване до друга държава. Опитен професионалист от производителя на премиум гуми Nokian Tyres ни дава съвети за това как можем да направим пътуването удобно и безопасно.

Проактивният подход и подготовката допринасят за успешното и приятно лятно пътуване. Потеглянето след работната седмица с пълен до горе автомобил може да се отрази на ваканционния дух, оставяйки всички в колата изморени и ядосани. Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа препоръчва спокоен подход.

„Времето придобива друго значение по време на почивка. Магистралите не винаги са най-добрият избор; шофирането по страничните пътища понякога може да бъде по-добра идея. Ако не бързате и отделите малко повече време, за да се придвижите по малките, но живописни пътища, се наслаждавате повече на пътуването и лятото, отколкото когато шофирате по магистрала.“ казва той.

Ако графикът го позволява, е добре също така да правите почивки по време на пътя. Те имат отделна и особено важна цел - освежаване. Когато пътувате с деца или младежи, можете да ги помолите да изберат интересни за тях места, на които да спрете.

 „Ако е нужно да спрете някъде по пътя, къде биха искали децата да прекарат деня? Интернет със сигурност ще ви предложи някои добри идеи.“, съветва Дражик.

Топлината може да изтощи батериите

Добре е да обслужите автомобила си от по-рано, достатъчно време преди пътуването. Няма да сбъркате, ако решите да проверите състоянието на акумулаторната батерия.

 „Горещото време може сериозно да допринесе за изтощаване на акумулаторната батерия, а като допълнение децата обикновено ползват таблети, плейъри и зарядни.“, казва Дражик.

Трябва да сменяте въздушния филтър в купето на автомобила си всяка година и да обслужвате климатика минимум на всеки две години. Шофьорът, пътниците и домашните любимци ще оценят приятната вътрешна температура.

Проверете гумите си преди пътуването

Добре е да проверите гумите си минимум за две неща: правилно налягане и достатъчна дълбочина на протектора. Дълбочината на протектора е особено важна при дъждовно време през лятото. Когато завали изненадващо и дъждът започне да залива пътната настилка, има риск лошите гуми да не се справят с изтласкването на голямото количество вода, което може да доведе до аквапланинг. Сигурната автомобилна гума има минимум 4 милиметра протектор.

Можете да проверявате налягането на гумите си в сервиз, бензиностанция или в магазин за гуми например. Пътуването за почивка обикновено е свързано с пълен с хора и багаж автомобил, така че е нужно настроите гумите си за пълно натоварване. Правилната стойност на налягането може да бъде намерено в ръководството на автомобила. Правилното налягаме намалява разхода на гориво, увеличава живота на гумите и прави шофирането по-безопасно.

Мартин Дражик също споделя с нас полезен съвет, който е научил от дядо си: когато пристигнеш, винаги паркирай автомобила си с предницата навън.

“По този начин, ще можете бързо да тръгнете, ако нещо се случи на мястото, на което се намирате и е нужно да карате до болница, например.”

Списък за летните ваканции:

  1. Направете техническото обслужване на колата си предварително

Резервирането на услугата или прегледа навреме ви позволява да изберете удобно за вас време. Добра идея е да планирате плащането на услугата или закупуването на нови гуми за друг месец, а не през същия, през който са и разходите за почивката. Центровете за обслужване на Vianor например предлагат плащане на вноски.

  1. Осигурете безопасността на гумите си

Уверете се, че налягането в гумите ви е правилно – включително и на резервната гума. Ако сте забравили да затегнете болтовете при смяна на гумите, направете го сега. Също така направете и реглаж на преден и заден мост с цел да се предотвратите неравномерно или бързо износване на гумите.

  1. Почистете отвътре и отвън

Извадете всички ненужни неща и почистете колата както отвътре, така и отвън. Уверете се, че няма пукнатини от камъни по предното стъкло, които се нуждаят от поправка. Най-добрият начин да се почисти предното стъкло отвътре е да се използва лек почистващ препарат и микрофибърна кърпа. Насекоми от външната страна трябва да бъдат премахнати бързо, преди слънцето да им въздейства и да ги залепи за стъклото.

  1. Бъдете подготвени за изненади

С цел да сте подготвени за спешни случаи, трябва да имате комплект за спешна помощ, питейна вода, и допълнително външно зарядно за мобилния телефон. Също е добра идея да изтеглите приложението „112“ на телефона си преди да потеглите на път.

  1. Бъдете нащрек когато шофирате

След спиране за почивка, винаги проверявайте дали всички пътници са в колата, както и дали не липсват лични вещи като мобилните телефони, портфейли и слънчеви очила. Ако е възможно, шофьорите могат да се сменят от време на време.

 

Още съвети за шофиране и летни гуми

Изтеглете снимки

 

За контакт:

Борис Василев, Action Global Communications Bulgaria
0885 619 680; офис: 9803018; 9803076;
[email protected]

Росица Донкова, Action Global Communications Bulgaria
0888 343 661; офис: 9803018; 9803076;
[email protected]

 

За Nokian Tyres

Nokian Tyres разработва и произвежда първокласни гуми за хората, които ценят безопасността и устойчивостта. Вдъхновени от нашето скандинавско наследство, ние създаваме иновативни продукти за леки автомобили, камиони и тежки машини, които ви дават спокойствие при всякакви условия на шофиране. Нашата верига Vianor осигурява сервизни услуги за гуми и автомобили. През 2018 г. нетните продажби на компанията възлизат на 1,6 милиарда евро, а работните места – на около 4 800. Nokian Tyres е в списъка на Nasdaq Хелзинки. За допълнителна информация: www.nokiantyres.com