КАКВО Е ЕВРОПЕЙСКИ ЕТИКЕТ ЗА ГУМИ?

КАКВО Е ЕВРОПЕЙСКИ ЕТИКЕТ ЗА ГУМИ?

Намерете гумите, които са най-подходящи за вас

От 2012 г. Европейският етикет за гуми помага на шофьорите да сравняват гумите, които се предлагат на територията на ЕС. Етикетът наподобява етикетите за горивна ефективност на домакинските уреди и класифицира гумите по отношение на тяхната безопасност и горивна ефективност. Етикетът включва информация за сцеплението с влажна пътна настилка, външния шум при търкаляне и горивната ефективност на гумата, както и сцеплението върху лед и сцеплението върху сняг при зимните гуми. Всички стойности, посочени в етикета, са резултат от утвърдени тестови практики, прилагани от всички производители, които продават гумите си на територията на ЕС. Етикетът се прилага за всички летни, всесезонни и зимни гуми без шипове за леки автомобили, SUV, ванове, камиони и бусове.

ЦЕЛТА НА ЕТИКЕТА Е ДА УЛЕСНИ ИЗБОРА НА ПО-БЕЗОПАСНИ И ЕНЕРГИЙНО ЕФЕКТИВНИ ГУМИ

Целта на етикета за гуми е да ви помогне да направите информиран избор при закупуването на гуми. Информацията на етикета ви информира за безопасността на гумата на влажна пътна настилка, заснежени или заледени пътища, влиянието й върху консумацията на гориво и върху шума, създаван от автомобила при шофиране. Благодарение на данните от етикета е по-лесно да изберете гума, която най-точно отговаря на нуждите ви.

Това, което трябва да вземете под внимание, когато четете етикета, са типичните за района ви пътни условия и това дали избирате летни или зимни гуми. Така например, сцеплението с влажна пътна настилка е важен показател за летни гуми, с които се шофира в райони с чести валежи през лятото, но е също толкова важен и за зимни гуми в район, където зимите са меки и дъждовни. Съответно сцеплението с влажна пътна настилка при зимни гуми, проектирани за сурови зимни условия и шофиране върху лед и утъпкан сняг, не е толкова важен показател, както маркировките за сцепление върху лед и сцепление върху сняг.

Въпреки че етикетът улеснява сравнението между различните модели гуми, съветваме ви да се консултирате със специалистите по продажба на гуми, статии на независими медийни издания за тестване на гуми и уебсайтовете на съответните производители, преди да вземете окончателно решение за закупуването на продуктите им.