Нов световен рекорд за трактори: 130,165 km/h!

Новият световен рекорд за най-бърз трактор беше постигнат, когато Nokian Tyres и Valtra комбинираха своя северен опит. Новият удивителен рекорд беше поставен на заснежен и заледен път във финландската част на Лапландия. Многократният световен рали шампион Юха Канкунен запази хладнокръвие и успя да развие скорост от 130,165 km/h (80,99 мили в час). Новият рекорд стана възможен благодарение на първата в света зимна гума за трактори Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI (440/80R28 151D и 540/80R38 167D) и трактора Valtra T234.

Гледайте видеоклипа

"Правил съм тестове за максимална скорост с различни автомобили. Това беше първият ми опит с трактор и веднага успяхме да постигнем световен рекорд! Гумите и тракторът се справиха отлично въпреки сложната метеорологична обстановка."
Юха Канкунен, Mногократен световен рали шампион

Nokian Tyres увеличи разнообразната си гама от зимни гуми за трактори с пускането на пазара на Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI през пролетта на 2014 г. Уникалната шарка, зимната каучукова смес и специалните нарези на Hakkapeliitta TRI оптимизират теглителната сила и сцеплението. Диагонално разположените нарези създават канали върху блоковете, като по този начин се увеличава броят на ръбчетата, които осигуряват необходимото сцепление и го подобряват надлъжно и странично. Най-северният производител на гуми в света е първият, който започна да предлага гуми за трактори с шарка с блокове преди повече от 10 години.

- Тестването при най-екстремните условия е ключът към успеха и изисква уникални умения. Искахме да демонстрираме истинските възможности на новата Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI. Гледката на машина с тегло 7,7 тона, носеща се с над 130 km/h с четирикратен световен рали шампион зад волана, е наистина впечатляваща! За да може един трактор да се движи толкова бързо при зимни условия, е необходимо той да има възможно най-високо ниво на сцепление, стабилност и сигурно управление. Това бяха нашите цели при разработването на Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI, твърди Теро Саари, ръководител „Проекти“ в отдел „Изследователска и развойна дейност” за Nokian Tyres.

Рекордът стана факт на 19 февруари 2015 г. на летището във Вуоярви, Финландия, разположено на около 20 километра от град Соданкюля в посока Рованиеми. Общата дължина на покритата със сняг писта е около 2 300 метра, като в средата й бе определена 50 метрова зона за точно измерване на скоростта.

Организацията за световни рекорди на „Гинес” определя специфични правила за световния рекорд за най-бърз трактор. Времето на преминаване на трактора през 50-метровия участък за измерване на скоростта, се измерва и в двете посоки. Световният рекорд е средната стойност от тези две измервания. Тракторът тръгва от летящ старт.