Новият световен рекорд за най-бърз автомобил на две колела е 186,269 км/ч (115,742 мили в час)

Новият световен рекорд е поставен, когато екипът за продуктово развитие на Nokian Tyres, професионалният екип от механици на Vianor и известният шофьор каскадьор Веса Кивимаки обединяват усилията си. Гумите на автомобила, счупил рекорда, са подсилени с технологията „Aramid Sidewall” на Nokian Tyres.

Гледайте видеоклипа

Световният рекорд за най-бързо шофиране на автомобил на две колела е поставен във Финландия в края на август. Новият световен рекорд е поставен, когато екипът за продуктово развитие на Nokian Tyres, професионалният екип от механици на Vianor и известният шофьор каскадьор Веса Кивимаки обединяват усилията си, за да постигнат невероятната скорост.

Когато издръжливостта е важна – анатомия на един световен рекорд

Освен подходящо време и опитен шофьор, постигането на върхови скорости изисква много от гумите. Това е особено вярно, когато контактът с пътя е само чрез две области с размера на човешка длан. За да счупи рекорда, автомобилът трябва да има възможно най-издръжливите гуми.

От фермерските ралита до професионален шофьор каскадьор: достатъчно лудият Веса Кивимаки

Веса Кивимаки, професионалният смелчага от Харма, поставя нов световен рекорд с автомобила си на две колела. Фермерските ралита, балансирането на две колела и краткото посещение на рали шампионата на Финладния очертават пътя му към кариерата на шофьор каскадьор и към новия световен рекорд.

Издръжливост и защита в непредвидени ситуации. Сместа на страничната стена на гумата, която е изключително издръжлива и устойчива на пробиване, съдържа много здрави влакна от арамид. Същият материал се използва в космонавтиката и в отбраната. Влакната от арамид подсилват каучука на страничната стена, за да издържа на външни удари и на натиска към джантата.