Рекорд за почистване на сняг

Nokian Tyres и Valtra поставиха световен рекорд за почистване на сняг с безпилотен трактор. Скоростта бе постигната през март 2018 г. и бе използван безпилотен трактор Valtra T254 Versu снабден с гуми Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI. Управляван без шофьор, тракторът обработи снега на затворен път в Южна Финландия при скорост 73.171 км/ч.

ГЛЕДАЙТЕ ВИДЕОКЛИПА

"Предвидимостта и управлението на гумите Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI, което е подобно на управление на лек автомобил, комбинирано с тягата им, превърна тези гуми в популярен избор сред зимните предприемачи."
Тони Силверберг, Ръководител Продажби и маркетинг в Nokian Heavy Tyres

Valtra T254 Versu бе удостоен с титлата „Трактор на годината“ за 2018-та и е широко ценен от предприемачи и фермери поради своята гъвкавост, която му позволява да извършва различни дейности, сред които селскостопанска работа, лесовъдство и общински дейности, свързани с поддръжка на пътищата. Макар и да не е причината за достигане на тази рекордна скорост, стандартния T254 Versu е екипиран с иновативен SmartTouch интерфейс, който е високо ценен от шофьорите на трактори поради интуитивната си употреба.

„За много наши клиенти, лекотата, с която се ползва подлакътника SmartTouch е увеличил склонността на потребителите за инвестиция в технологии, допреди това считани за хубави, но недостъпни, или за твърде сложни, като автоматично насочване, управление на задачите, чрез софтуер и телеметрия. В същото време виждаме растяща нужда от нови технологии, които помагат повишаване на ефикасността, и които биват интегрирани с вече съществуващи бизнес системи. Решени сме да останем в предните редици като компания, предлагаща иновативни технологии за тракторите ни SmartTouch.“, коментира Мико Лехикоинен, Маркетинг директор във Valtra.

Рекордът за скорост бе поставен в безопасни условия и с намесата на изследователски екипи на Nokian Tyres и Valtra. Автономната технология представлява огромен интерес за много индустрии, сред които логистика, пътно строителство и селско стопанство. Като водещ Скандинавски производител на трактори Valtra има дълга история в създаването на машини за поддръжка на пътя в студени условия. Данните извлечени по време на рекорда за скорост дават ценна информация, която може да се използва за бъдещи изследвания в областта на автономната технология.

Надвишаване на обичайната скорост за един трактор, съчетано с монтирано отпред оборудване и хлъзгава настилка, натоварва както трактора, така и гумите. Шарката на протектора на гумите Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI са специално разработени за стабилност на заледени и заснежени повърхности.

„Предвидимостта и управлението на гумите Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI, което е подобно на управление на лек автомобил, комбинирано с тягата им, превърна тези гуми в популярен избор сред зимните предприемачи.“, коментира Тони Силверберг, ръководител Продажби и маркетинг в Nokian Heavy Tyres. “Същите характеристики се проявяват чудесно и при работа с рекордни скорости.”

Това е вторият световен рекорд, поставен в условия с температура под нулата от Nokian Tyres и Valtra. През 2015 г., двата финландски производителя обединиха сили с рали легендата Юха Канкунен, за да поставят настоящия световен рекорд за каране на трактор на лед с 130.165 км/ч, ползвайки трактор Valtra T234 Versu с гуми Nokian Tyres Hakkapeliitta TRI.