пт февруари 7 12:50 2020 в категориите Новини за продукта, Hовини за компания

Проучване на Nokian Tyres: най-големият риск на пътя през зимата са превишените скорости и хлъзгавите пътища

Почти половината от европейските шофьори смятат, че основният риск свързан с шофиране през зимата е превишената скорост. На второ място по-опасност повечето водачи определят заснежените и хлъзгави пътища. Когато били запитани за възможностите за подобрение на сигурността през зимата, най-често срещаният отговор бил употребата на качествени зимни гуми. Проучването е проведено в пет държави: Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия.

Според проучването на Nokian Tyres [1], за най-висок риск на пътя през зимата водачите възприемат превишената скорост, при това в осезаемо по-голяма степен в сравнение с други фактори като: пътната настилка, предизвикателното време или ниската видимост поради лошите атмосферни условия, а също и фактът, че през зимата се стъмва много по-рано отколкото през другите сезони през годината.

Опасността свързана с прекалено високата и несъобразена скорост е била особено ясно подчертана от поляци и германци (съответно 57% и 56% от анкетираните). Това също е основен рисков фактор през зимния период и според чехите (52%) и италианците (43%). Единствено френските шофьори отчитат заснежените и хлъзгави пътища като основен рисков фактор (45%), а 32% от анкетираните французи смятат, че шофирането с несъобразена скорост е възможно най-опасното поведение на пътя. В другите държави, участвали в проучването заледеният път е втората най-голяма опасност (с изключение на Германия). Третият най-голям рисков фактор за европейските шофьори е липсата на достатъчна дистанция от автомобила отпред. Струва си да отбележим, че този проблем е посочен предимно от германци (до 50%, в сравнение с 25% до 33% в други държави).

Специалните зимни гуми са от значение

Средно само 29% от анкетираните посочват износването на гумите като сериозна опасност на пътя, което отвежда този фактор на ниската осма позиция сред рисковите фактори. Същевременно когато са запитани за възможностите за подобрение на безопасността през зимата, шофьорите най-често посочват употребата на специални зимни гуми (почти 2/3 от запитаните, с почти 80% в Италия). Вторият най-добър начин да се подобри сигурността е да се проверява дълбочината на протектора, а на трето място е поддръжката на спирачната система.

Проучването показва леко противоречив резултат. От една страна анкетираните не считат употребата на износени гуми за висок рисков фактор през зимата. От друга страна те считат, че значително може да се повиши сигурността на пътя като използват специални зимни гуми и поддържането на достатъчна дълбочина на протектора.

 „Гумите са единствената зона на контакт на колата с пътя, и поради това тяхното състояние е критичен фактор по отношение на пътната безопасност и фактори като спиране на заснежени пътища или извършване на резки смени на платното на кишав асфалт. Употребата на износени гуми удължава спирачния път на автомобила и затруднява работата с него, особено когато настилката е хлъзгава. Освен това гумите не успяват да отстранят снега и кишата под тях, и това причинява неприятно усещане у водача сякаш пътят е изчезнал.“, казва Мартин Дражик, продуктов мениджър на Nokian Tyres за Европа.

Струва си да се отбележи, че малко шофьори смятат за нужна употребата на вериги върху зимните пътища. Само 14% от европейските шофьори посочват, че веригите за сняг са фактор за подобрение на безопасността. Този резултат вероятно се дължи на факта, че те са необходими само при наистина стръмни участъци, като например в планините. Това до голяма степен обяснява защо веригите за сняг са важни за почти една четвърт от французите и малко по-нисък процент от италианците.

Кога да сменим гумите

Nokian Tyres е световен производител на първокласни зимни гуми. Те са изобретили първата зимна гума в света преди повече от 80 години. Има голяма доза объркване по отношение на това кога е нужно да се закупят нови зимни гуми. Законовият минимум за дълбочина на протектора на зимни гуми в повечето европейски държави е 3 мм.

Всички зимни гуми на Nokian Tyres разполагат с патентования индикатор за безопасно шофиране (Driving Safety Indicator, DSI) и символът за снежинка, който е индикатор за зимна безопасност, и който по бърз и лесен начин ви показва до колко са износени гумите. Цифрите върху протектора показват оставащата му дълбочина. Символът със снежинка остава видим докато дълбочината на протектора е поне четири милиметра, което е дълбочината необходима за безопасно шофиране през зимата. След като символът на снежинката изчезне, шофьорът е нужно да смени гумите, за да осигури необходимото ниво на сигурност.

Изтеглете снимки

За повече информация:

Борис Василев, Action Global Communications Bulgaria
0885 619 680; офис: 9803018; 9803076; [email protected]

Росица Донкова, Action Global Communications Bulgaria
0888 343 661; офис: 9803018; 9803076; [email protected]

 

[1] Данните са базирани на онлайн проучване на Nokian Tyres проведено чрез компанията за проучвания YouGov в периода декември 2018 г. и януари 2019 г. Проучването за зимни гуми е проведено в пет държави (Германия, Франция, Италия, Полша и Чехия), като извадката варира от 500 до повече от 2000 респонденти от всяка държава.