Горивна ефективност

По-леки, с по-голям пробег и по-малко влияние върху околната среда

Горивна ефективност

Съпротивлението при търкаляне е причина за приблизително 20% от разхода на гориво на превозното средство. То влияе върху енергийната ефективност а оттам и върху разходите за експлоатация и емисиите на въглероден диоксид на превозното средство. Колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-нисък е разходът на гориво.

Класът на енергийна ефективност показва съпротивлението при търкаляне. Той посочва какъв дял от разхода на гориво и емисиите на CO2 се дължи на гумите.

Категориите започват от A (зелено) и стигат до G (червено). Клас A е най-добър, клас G е най-слаб, а клас D не се използва.

Пет пълни резервоара по време на експлоатационния живот на гумата


Икономията на гориво, при сравнение между най-добрите и най-слабите гумите, се равнява на приблизително 90 литра годишно. За целия експлоатационен живот на гумата количеството гориво става 5 пълни резервоара (240 литра). *   

Каква е разликата по отношение на икономията на гориво?

Допълнителен разход на гориво 1/100 км

Лек автомобил с високоефективни гуми от клас B гори около 0,1 литра по-малко на 100 км, отколкото с гуми от клас C. Разликата в разхода на гориво между най-добрата и най-лошата гума (клас A – G) е значителна, около 0,6 л/100 км. Освен това леко търкалящите се гуми намаляват емисиите на CO2 с 14 г/км.

›› Най-добри и най-слаби. Класове от A до G, икономия до 5 пълни резервоара за целия експлоатационен живот
›› Съседни класове. Например: B до C, икономия 0,1 л/100 км

* Разход на гориво на колата – 7 л/100 км. Очакван годишен пробег 15 000 км, 40 000 км за целия експлоатационен живот на гумата.

Икономията на гориво и безопасността на пътя зависят много от поведението на шофьора. Вземете предвид следните неща:

  • Икономичното шофиране може значително да намали разхода на гориво
  • За оптимална безопасност на пътя и комфорт при шофиране, налягането на гумите трябва да се проверява редовно
  • Ако налягането на гумите е твърде ниско, гумата се износва много по-бързо от обикновено; това влияе и върху разхода на гориво и е очевиден риск по отношение на безопасността на пътя
  • Отговорните водачи винаги са наясно със свойствата и състоянието на своите гуми. Само шофьор, който познава превозното средство и гумите, може да коригира скоростта и безопасната дистанция съобразно текущите атмосферни условия.