Най-бързи върху лед с 335,713 km/h!

Новият световен рекорд за най-бързия автомобил върху лед е постигнат от Яне Лайтинен, тест пилота на Nokian Tyres (изобретателя на зимната гума), който достига скорост от 335,713 km/h (208,602 мили в час) върху леда в залива Ботния, в мразовито зимно време. Невижданите дотогава сцепление и скорост станаха възможни благодарение на новия авангарден продукт за водещия в света производител на зимни гуми – зимната гума с шипове Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 (255/35R20 97 T XL).

Гледайте видеоклипа

Същото място, автомобил и шофьор, но сега с нови Nokian Tyres Hakkapeliitta 8

Автомобилът, управляван в този изключителен тест от личния „айсмен“ на компанията, Яне Лайтинен, който държи няколко световни рекорда, беше Audi RS6. Скоростта на собствения тестов автомобил на Nokian Tyres достигна почти 340 km/h (211,27 мили в час) по време на рекорда. Новият световен рекорд беше постигнат на 9 март близо до град Оулу, на 12-километрова (7,5 мили) писта, създадена върху леда на залива Ботния.

Янне Лайтинен – „Iceman“

В Nokian Tyres често се говори за вътрешните усещания на тест пилотите. Те могат да дадат информация, неоткриваема дори за най-съвременните технически инструменти и компютри. Тест пилотът Янне Лайтинен знае тайната на най-добрите зимни гуми в света. Той е незаменим участник в продуктовото развитие на гумите.

Новите Hakkapeliitta 8 от Nokian Tyres доказаха могъществото си върху леда на залива Ботния, в безмилостната северна зима, имайки зад гърба си хиляди часове продуктова разработка. Въпреки това бяха нужни стотици часове работа на професионалистите и решителност да се преборят с леда, снега и вятъра, преди да бъде поставен новият рекорд за шофиране върху лед – 335,713 км/ч (208,602 мили в час).