Нов световен рекорд от 252,09 km/h!

Гумите Nokian tyres най-бързи върху лед и с електрически автомобил

Тест пилотът на Nokian Tyres Яне Лайтинен достигна скорост от 252,09 km/h (156,64 мили в час) с електрическия автомобил E-RA върху леда на езерото Уконярви в Инари, Финландия. Уникалният рекорд, постигнат на 17-ти март 2012 г., е дело на разположения най на север производител на гуми и на Университета по приложни науки „Метрополия“ в Хелзинки, където е разработен високотехнологичният електромобил E-RA (Electric RaceAbout).

Гледайте видеоклипа

Максималната скорост на този безкомпромисен спортен автомобил, задвижван от електрически двигател с мощност общо 280 киловата, надминава 260 km/h (161,59 мили в час) и е постигана при изключително тежки зимни условия. Постоянното сцепление и стабилното поведение, необходими при екстремни скорости, са осигурени от гумите с шипове Nokian Tyres Hakkapeliitta 7 (225/40R18), които се предлагат в серийно производство.

- Тестовете при тежки условия са основна част от развитието на зимните ни гуми. Чувстваме, че рекордът и сътрудничеството в проекта E-RA са чудесен начин да придобием допълнителен опит и да продължим прогреса си на върха на развитието. „Това е истински източник на вдъхновение за разработчиците на гуми, чиито основни цели включват оптимизиране на безопасността и ниско съпротивление при търкаляне, което има голямо значение при гамата електрически автомобили” – казва Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“.

Тестът беше проведен на отсечка с дължина 6 км и бе изпълнен според изискванията на Организацията за световни рекорди на Гинес. Тъй като подобен тип рекорди все още не са обособени в собствен клас, от „Гинес” не участваха в сертифицирането на теста и рекордът не е „официален световен рекорд на Гинес“.