Веса Кивимаки, достатъчно луд

Един автомобил, две колела, над 186 км/ч! Закоравелият професионален шофьор каскадьор Веса Кивимаки от Харма поставя нов световен рекорд с автомобила си на две колела. Той изглежда щастлив, но изненадващо спокоен, след като е поставил световния рекорд на летище Сейняйоки в края на август.

Кивимаки отдавна мечтае да подобри световният рекорд за най-бърз автомобил на две колела.
– Започнах да шофирам на две колела още преди 15 години и съм участвал в множество каскадьорски представления във Финландия и по света. Но никога при такива скорости. Въпреки това, мечтата ми винаги е била да бъда най-бързият в света шофьор на две колела – споделя Кивимаки.

"Но никога при такива скорости. Въпреки това, мечтата ми винаги е била да бъда най-бързият в света шофьор на две колел."
Веса Кивимаки, Шофьор каскадьор

И това вече е факт.
– Знаех, че Nokian Tyres държат рекорда за най-бърз автомобил върху лед от 2013 г. Когато забелязах, че са разработили технологията „Aramid Sidewall” за подобряване на издръжливостта на гумата, поисках да счупя рекорда със съдействието на Nokian Tyres – казва Кивимаки.

От фермерските каскади до професионалното шофиране

Кивимаки действително е опитен шофьор – на 6-годишна възраст вече шофира, а на 12 успява да преобърне колата на баща си, като се опитва да шофира на две колела. Кивимаки започва да участва с приятелите си във фермерски ралита, когато е 14–15-годишен. По това време той вече е каскадьор – може например да шофира на две колела. Другите момчета използват колите си в състезанията дълго време, но Кивимаки често чупи своята от първия път.
– Легендарният телевизионен сериал „Knight Rider“ и номерата в него ме вдъхновяваха, когато бях дете – спомня си той.

След като взема шофьорска книжка, Кивимаки започва да шофира в ралита от финландския шампионат. Това продължава около 5 години, когато той решава да се концентрира върху каскадьорството. В началото на 21 век 23-годишният виртуоз вече кара автобуси на две колела, така че създава малка фирма и започва да си изкарва хляба с каскадьорство. Екипът „Crazy Drivers” е създаден през 2001 г. и тази година празнува своя 15-ти рожден ден.

Разумна лудост

Когато попитахме Кивимаки какви са качествата на добрия шофьор каскадьор, отговорът беше ясен.
– На първо място, трябва да си спокоен. Шофьорите каскадьори не трябва да се втурват в нищо презглава – те трябва винаги да действат спокойно – подчертава Кивимаки.

Преди всяко събитие Кивимаки внимателно преглежда етапите в представлението и се фокусира върху следването на правилната последователност. Той мисли единствено за това, преди да започне – и така би трябвало да бъде.
– Ако се размечтаете и мислите за други неща преди каскадата, рискът от неуспех е много голям – казва Кивимаки.

Той не изпитва страх преди или по време на каскада.
– Ако те е страх, най-добре е да напуснеш бранша.

"Ако те е страх, най-добре е да напуснеш бранша."
Веса Кивимаки, Шофьор каскадьор

Винаги чупи рекордите

Кивимаки е правил и други опити за световни рекорди преди. През 2003 г. опитва да счупи световния рекорд за дълъг скок с автомобил. В този случай не подобрява световния рекорд от 73 метра, тъй като двигателят му се поврежда секунди преди да достигне рампата. Въпреки техническата неизправност, автомобилът успява да прелети достойните за уважение 57 метра.

Следващата година той опитва да счупи световния рекорд за автомобилно домино – да събори 12 изправени, горящи коли с друга кола. Проблем с двигателя отново не му позволява да подобри рекорда, но той успешно събаря седем коли.
– В този момент боксът на Vianor щеше много да ми помогне – смее се Кивимаки.

Амбициите му за бъдещето също не са скромни. Новото постижение явно само е раздразнило апетита му.
– Смятам, че мога да достигна скорост от 200 км/ч (124 мили в час) на две колела. Искам също да карам камион с ремарке от рампа, както направих с това BMW.

Ветеранът каскадьор е благодарен на екипа за продуктово развитие на Nokian Tyres и на екип от експерти механици на Vianor за това, че е постигнал мечтата на живота си.
– Комбинацията от лудост и смелост явно е печеливша. Освен това, откраднахме рекорда от швед – казва Кивимаки с широка усмивка.

"Комбинацията от лудост и смелост явно е печеливша. "
Веса Кивимаки, Шофьор каскадьор