Над 85 години от изобретяването на зимната гума

Заводът за каучук на Nokia започна да произвежда гуми за леки автомобили през 1932 г., когато бяха поръчани компресорите и пресите за втвърдяване, необходими за производството на гуми. Първите гуми Nokian Tyres бяха четирислойни и имаха повърхност, гладка като дъска.

Първата в света зимна гума – 1934 г.

В най-ранните етапи на производството на гуми инженерите от Nokian Tyres бързо осъзнаха нуждата от тип гума, която да е пригодена специално за северните условия.  В резултат беше произведена първата гума с шарка на протектора, предназначена за зимна употреба от камиони и камиони с ремарке, така наречената „сезонна гума”.

Първата гума Hakkapeliitta, произведена през 1936 г.

Първата зимна гума проправи пътя за първата зимна гума Hakkapeliitta, проектирана за леки коли, която впоследствие беше наречена „Snow Hakkapeliitta” (Hakkapeliitta за сняг). Шарката на гумата се отличаваше със стъпаловидно и относително нарядко разположени напречни жлебове и имаше така наречените „вендузи”.  Тази шарка на протектора остана непроменена до 1950-те години. Преди съветско-финландската война Nokian Tyres произведе 20 000 гуми Hakkapeliitta в 6 различни размера.

Световна премиера в Монте Карло

Историята на зимните гуми Nokian Tyres Hakkapeliitta е пъстра и достойна за уважение. Произвеждани от 1936 г., гумите Hakkapeliitta спечелиха световна слава на легендарните ралита в Монте Карло през 1950-те и 1960-те години. Автомобилите с гуми с шипове Kometa-Hakkapeliitta бяха ненадминати върху заснежените и заледени планински пътища. Финландските шофьори продължиха да се справят добре на ралитата, с което си спечелиха прозвището „Летящите финландци”. Гумите Hakkapeliitta доказаха уникалните си качества и скоро станаха желани от конкурентите в много различни страни.

Световен рекорд за шофиране върху лед

Новият световен рекорд за най-бърз автомобил върху лед е постигнат от Яне Лайтинен, тест пилот на Nokian Tyres (изобретателят на зимната гума), който постигна скорост от 335,713 км/ч (208,602 мили в час) върху леда в залива Ботния, в мразовито зимно време. Невижданите дотогава сцепление и скорост станаха възможни благодарение на новия авангарден продукт на водещия в света производител на зимни гуми – зимната гума с шипове Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 (255/35R20 97 T XL).

Над 80 години безопасност

Принципът в изследователската и развойната дейност като цяло остана непроменен в продължение на 80 години: постигане на нелеката цел да се разработят гуми за шофьорите в северните страни, които ценят безопасността и очакват от гумите надеждност във всякакви ситуации.

Най-новите попълнения в семейството на Nokian Tyres Hakkapeliitta са гумите с шипове Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 и гумите без шипове Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 и Nokian Tyres Hakkapeliitta R2 SUV. Всички гуми са неколкократни победители в тестовете, провеждани от финландски и международни автомобилни списания. Тези гуми са плод на множество иновации, които подобряват сцеплението при тежки атмосферни условия и намаляват съпротивлението при търкаляне, а следователно и разхода на гориво и емисиите на въглероден диоксид.