Кралят сред тест пилотите:

Янне Лайтинен – „Iceman“

В Nokian Tyres често се говори за вътрешните усещания на тест пилотите. Те могат да дадат информация, неоткриваема дори за най-съвременните технически инструменти и компютри. Тест пилотът Янне Лайтинен знае тайната на най-добрите зимни гуми в света. Той е незаменим участник в продуктовото развитие на гумите.

Янне е поставил официалния световен рекорд на Гинес за най-бърз автомобил върху лед (335,713 км/ч) и световния рекорд за електрически автомобил върху лед (252,09 км/ч), но ежедневната му работа е далеч от тези високоскоростни преживявания. Работата е натоварваща и изисква хиляди повторения при тежки условия, постоянна смяна на гумите и прецизен анализ.

По време на тестовете на гуми ние, тест пилотите, даваме писмени оценки на гумите, но участваме и в много дискусии – казва Лайтинен. Известен е като мълчалив човек, но когато говори, всички слушат.

И това е разбираемо. Оценките от тест пилотите имат съществено влияние върху оформянето на концепциите за новите гуми. В тежките северни условия например зимната гума трябва да може да се използва и върху други повърхности освен лед и сняг.

Продуктовото развитие при гумите никога не спира. Сцеплението на гумите в зимни условия непрекъснато се подобрява, но не спира и работата по сцеплението и управлението върху мокри настилки.

Винаги напред

Лайтинен изпитва гуми на почти всеки континент. Животът се върти около автомобилите и гумите – и той е готов за още, ако имаше време. Това е човек, посветил живота си на скоростта.

– Винаги трябва да се движа напред – казва Янне с философски тон, когато го питат за автомобилните му хобита извън работата.

С група приятели участваме в състезания за издръжливост. В моторните спортове винаги се случва нещо, но времето ми е много ограничено.

Последното му занимание е опит за поставяне на рекорд в залива Ботния, близо до град Оулу. Природните условия почти успяха да победят технологията. Но умелият и решителен Лайтинен постига резултат – новият световен рекорд за най-бърз автомобил върху лед е 335,713 км/ч (208,602 мили в час).

Не всичко е рутина

Притежателят на три световни рекорда изнася дълга и убедителна реч за автомобилите и най-добрите зимни гуми в света. Споменът за новия световен рекорд за най-бърз автомобил върху лед все още е пресен в съзнанието му. Но Янне е опитен професионалист, който запазва спокойствие, дори след като е счупил рекорд. След като е шофирал с над 300 км/ч, той изглежда така, сякаш просто идва от магазина на ъгъла.

Е, чупенето на рекорди никога не е рутинно. Разбира се, усещането да поставиш нов рекорд е забележително.