Най-бързи върху лед с 335,713 km/h!

Новият световен рекорд за най-бързия автомобил върху лед е постигнат от Яне Лайтинен, тест пилота на Nokian Tyres (изобретателя на зимната гума), който достига скорост от 335,713 km/h (208,602 мили в час) върху леда в залива Ботния, в мразовито зимно време. Невижданите дотогава сцепление и скорост станаха възможни благодарение на новия авангарден продукт за водещия в света производител на зимни гуми – зимната гума с шипове Nokian Tyres Hakkapeliitta 8 (255/35R20 97 T XL).

При високи скорости зимната гума от най-висок клас трябва да има абсолютно сцепление, структурна издръжливост и прецизно управление, за да се справи с изключителната производителност на мощния автомобил. Уникалната технология Nokian Tyres Eco Stud 8, използвана при този най-нов продукт от легендарната фамилия зимни гуми Hakkapeliitta, осигурява балансирано странично и надлъжно сцепление, които могат да бъдат усетени като стабилно, предсказуемо управление. И двете са необходими при екстремни скорости върху неравен лед, както и при обичайно шофиране по зимни пътища.

"Безмилостното тестване при екстремни граници винаги работи за удовлетворяване на нуждите на потребителя."
Мати Мори, Nokian Tyres plc, Mениджър „Техническо обслужване на клиенти“

Безмилостното тестване при екстремни граници винаги работи за удовлетворяване на нуждите на потребителя. Искахме да поставим изключително трудно предизвикателство пред новата Hakkapeliitta 8. При екстремни скорости силите, фокусирани върху гумите, са огромни, тъй като автомобилът се движи с над 93 метра в секунда и шиповете удрят леда 43 пъти. С увеличаването на въздушното съпротивление е необходимо още по-голямо сцепление за ускорението на автомобила. „Наред със сцеплението, много важни са и управлението и стабилността“ - казва Мати Мори, мениджър „Техническо обслужване на клиенти“, Nokian Tyres.

Същото място, автомобил и шофьор, но сега с нови Nokian tyres Hakkapeliitta 8

Автомобилът, управляван в този изключителен тест от личния „айсмен“ на компанията, Яне Лайтинен, който държи няколко световни рекорда, беше Audi RS6. Скоростта на собствения тестов автомобил на Nokian Tyres достигна почти 340 km/h (211,27 мили в час) по време на рекорда. Новият световен рекорд беше постигнат на 9 март близо до град Оулу, на 12-километрова (7,5 мили) писта, създадена върху леда на залива Ботния.

Nokian Tyres и Лайтинен, който работи като професионален тест пилот на гуми вече над двадесет и пет години, също така държат предходен световен рекорд на Гинес за най-бързия автомобил върху лед (март 2011 г.: 331,61 km/h, 206,05 мили в час) и рекорда за шофиране върху лед с електромобил (март 2012 г.: 252,06 km/h,156,62 мили в час).

Организацията Гинес определя специфични правила за световния рекорд за шофиране върху лед. Времето за еднокилометровото разстояние се измерва и в двете посоки. Световният рекорд е средната стойност от тези две измервания. Автомобилът стартира от летящ старт и разрешеното време за постигане на рекорда е само един час. Ледът трябва да е естествен и не трябва да е награпен или третиран с химикали. Гумите трябва да са достъпни на търговския пазар и да са одобрени за ползване по пътната мрежа на държавата, в която се провежда опитът.

Мейкинг на рекорда за скорост от 335,713 km/h!