ср декември 20 12:32 2017 в категориите Новини за продукта, Hовини за компания

Проверете гумите преди голямото пътуване по празниците

Коледните празници са натоварен период за много шофьори от гледна точка на пътуванията. Преди да тръгнете на път, особено зимата, убедете се, че гумите ви са в добро състояние. Водачите трябва да са сигурни, че гумите на автомобила отговарят адекватно на метеорологичната обстановка.

Проверете гумите преди голямото пътуване по празниците

Зимните гуми имат нужда от повече налягане

Автомобилните гуми постепенно изпускат въздуха, което изисква периодично напомпване. Налягането им изисква специално внимание през зимните месеци. Автомобилните производители препоръчват определено налягане, но често пъти не обозначават нуждата от по-високо налягане през зимата.

„Температурните вариации се отразяват на налягането в гумите. Спад от 10 градуса понижава налягането в гумите с 0.1 бара. Именно поради тази причина препоръчваме да помпате гумите през зимата с 0.2 бара над препоръчаното от производителя,“ съветва Мати Мори, мениджър Техническо обслужване на клиенти в Nokian Tyres.

Мори също така препоръчва да проверяваме налягането в гумите, когато те са студени, тъй като при движение те винаги показват по-високо налягане. Правилното налягане в гумите има огромно влияние върху поведението на автомобила и износването на гумите. Ниското налягане в гумите намалява безопасността като увеличава спирачната дистанция и влошава поведението в завоите, а гумата става по-лесна за пробиване. Не забравяйте и поддръжката на резервната гума – бъдете сигурни, че ако ви се наложи да я използвате, тя е в оптимална кондиция и с правилно налягане.

Дълбочината на протектора показва състоянието на гумите

Гумите, поставени на различните оси, ще се износват с различен интензитет. Въпреки това можете да изравните износването чрез въртене на гумите между осите. Обикновено преминаването на гумите отпред назад и обратно веднъж на сезон е достатъчно. Незавъртането на гумите най-вероятно ще доведе до неравномерно износен комплект гуми - 2 добри гуми и 2 износени. Никога не бива да позволявате разликата в дълбочината на протектора да надвишава 2 мм между различните оси.

"Комплект гуми, който е в добро състояние и равномерно износен, винаги ще осигурява най-добро поведение. Въпреки това, ако една двойка гуми е много по-износена от другата, трябва да преместите по-добрите на задния мост за повече безопасност. Осигуряването на добро сцепление на задните колела с повърхността на пътя ще помогне да предотвратите най-опасният сценарий, при който задната ос губи сцепление с пътя и колата започва да се пързаля," обяснява Мори.  

Можете да следите износването на гумите си чрез измерване на дълбочината на протектора. Правилото за безопасност е четири милиметра. След като дълбочината на протектора падне под това ниво и шарката на протектора е очевидно износена, гумата ще започне да губи сцеплението. Износените гуми са хлъзгави. На кишави зимни пътища например тези гуми не се врязват в кишата, а стоят над нея и каналите не могат да изпомпат водата и кишата между пътя и гумата, което прави колата трудно управляема и опасна. Същото се случва по време на аквапланинг. Колата става трудна да се контролира и това увеличава риска от излизане от пътя.

"Добрата гума с достатъчно сцепление ще се подчини на командите на водача и дори ще коригира грешките при управлението. Шофирането е лесно, когато гумата се държи логично и можете да усетите границите на сцеплението," казва Мори.

Можете лесно да измервате дълбочината на протектора у дома, като използвате монета или кибрит. Вижте как. При съвременните гуми можете да видите оставащата дълбочина на протектора дори и без да я измервате. Например, индикаторът за безопасност при шофиране (DSI), патентован от Nokian Tyres, показва оставащата дълбочина на протектора в милиметри в центъра на протектора. В допълнение към редицата от номера, гумата може също да има символ за снежинка. След като се е изхабил напълно, трябва да смените гумите си.

Когато колата е натоварена

Когато товарите колата си, трябва да поставите най-тежките товари в долната част и да закрепите или да поддържате всички насипни предмети, така че те да не излетят при внезапно спиране. По-голямата маса изисква повече сила; следователно, когато шофирате в завой или върху хлъзгави повърхности, трябва да имате предвид, че напълно натоварен автомобил спира и се управлява по-трудно от празния.

"Уверете се, че течността за миене на предното стъкло е устойчива на замръзване и не забравяйте да носите със себе си отразяваща жилетка, фенерче и топло облекло в случай, че останете на пътя. Отделете достатъчно време за път, вземете лека закуска с вас, от време на време правете почивки и поддържайте празничния дух. Това са най-добрите съвети за коледния трафик," обобщава Мори.

Проверка на зимните гуми:

  • Проверявайте налягането на гумите на всеки няколко седмици. То оказва голямо влияние върху комфорта при шофиране и износването на гумите. Поддържайте налягането на гумите 0,2 бара по-високо през зимата
  • Измервайте дълбочината на протектора няколко пъти на сезон. Ако дълбочината на протектора е под 4 милиметра, е време да смените гумите
  • Завъртете гумите между осите. Ако разликата в дълбочината на протектора е над 2 милиметра, трябва да преместите гумите от една ос на друга
  • Проверете възрастта на гумата. Животът на гумите продължава приблизително 6 години при активна употреба. След като гумите са навършили 10 години, те вече не трябва да се използват. Гуменото съединение се втвърдява с възрастта, като по този начин намалява сцеплението.

 

За контакти и информация:

Димитър Делчев, Action Global Communications Bulgaria

0885 619 680; офис: 9803018; 9803076; [email protected]

Росица Донкова, Action Global Communications Bulgaria

0888 343 661; офис: 9803018; 9803076; [email protected]