Как да откриете перфектните гуми за вас

Тестовете на гуми в списанията за автомобили сравняват подробно различните зимни гуми, с шипове или без, както и представянето им на лед, сняг и мокра пътна настилка. Независимо дали избирате зимни или летни гуми, трябва да имате предвид следното:

  • Освен на общата оценка, обръщайте внимание на конкретните тестове за различни качества като сцепление с лед, комфорт при шофиране или икономия на гориво.
  • При избора на нови гуми, освен за собствените си предпочитания, помислете за останалите потребители на автомобила и за техния опит зад волана. За по-добра безопасност, гумите за споделен семеен автомобил трябва да бъдат избрани така, че да са подходящи за най-неопитния шофьор.
  • Тестовете за гуми също така показват доколко гумите, представени на пазара, се отличават по отношение на пътната безопасност. Така например разликата в спирачния път може да бъде повече от 20 метра между най-добрата и най-лошата гума в теста.
  • Разходите, съпътстващи шофирането, са още една причина тестовете за гуми да бъдат разглеждани по-внимателно, тъй като съпротивлението при търкаляне е причина за около 20% от разхода на гориво на автомобила. Колкото по-ниско е съпротивлението при търкаляне, толкова по-нисък е разходът на гориво. Въпреки обичайното погрешно схващане, зимните гуми обикновено имат по-ниско съпротивление при търкаляне в сравнение с повечето летни гуми.
  • Изборът на гуми може да повлияе и на комфорта при шофиране. По-мекият каучук прави зимните гуми без шипове гуми по-тихи от тези с шипове. Въпреки това, съвременните технологии значително намалиха шума на гумите с шипове.